Сирија моли Европу за помоћ, због санкција немогуће испоручити робу

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2023, 09:58

Сирија моли Европу за помоћ, због санкција немогуће испоручити робу

Сва европска помоћ концентрисана ја на Турску, поручио је грчки премијер Киријакос Мицотакис у интервјуу ТВ Си-Ен-Ен уз напомену да би питање помоћи земљотресом погођеној Сирији требало да се разматра на нивоу Европске уније, јер је због санкција тамо немогуће испоручити робу. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << PrtSc/CBCNews:The National/YouTube Према његовим речима, овај земљотрес није погодио само Турску, већ и Сирију. Он истиче да је у Сирији ситуација још тежа, јер, заправо, нема званичног саговорника, те због тога мора да се делује преко међународних организација.
На питање да ли је успело слање помоћи Сирији, Мицотакис је одречно одговорио, нагласивши да ће на седницама ЕУ у четвртак и петак предложити координисање помоћи Дамаску на европском нивоу. Тако би се гарантовало да ће послата помоћ бити испоручена тамо где је заиста најпотребнија, закључује Мицотакис.
Грчки премијер оцењује да ту нема „никаквог геополитичког проблема”.
„Ово није питање признавања било каквог режима. Реч је о спасавању људи који су у тешкој ситуацији и којима је очајнички потребна наша помоћ”, поручио је званичник.
Он сматра да се не може сигурно тврдити да ће сиријски председник Башар ел Асад дозволити безбедан пролаз те помоћи.
„Ето зашто мислим да ниједна земља не може сама да предузме такве мере. Зато сматрам да је важно да се ови преговори воде или преко Уједињених нација или преко ЕУ, уз колективно коришћење ресурса на европском нивоу. Не би било безбедно одржавати овакве консултације на билатералном нивоу”, закључио је Мицотакис.
Министар спољних послова Сирије Фајсал Мекдад апеловао је на европске земље да пошаљу тој држави већу помоћ после разорног земљотреса рекавши да санкције нису изговор. „За помоћ из Европе нису потребни захтев ни администрација, јер хуманитарна помоћ није предмет санкција, тако да оне не могу бити изговор“  рекао је он.
„Све болнице у Сирији лече жртве земљотреса“ рекао је Мекдад за либанску телевизију Ал Маyадеен.
Он је додао да је Сирија преко својих амбасадора тражила међународну помоћ за решавање последица катастрофе.
„Многе земље су послале помоћ Сирији и захваљујемо свим лидерима који су нас контактирали. Ипак, ситуација је веома тешка и без обзира на обим упућене помоћи, Сирији треба више“ нагласио је.
Европска унија је 2011. године увела санкције сиријској Влади, покушавајући да свргне председника Башара ел Асада. Санкције се продужавају сваке године. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјављивао је, како преноси Спутњик, да ЕУ неће укинути санкције Сирији и неће помагати у обнови те земље све док тамо не почне смена власти.
Bajden: SAD jedina država koja iz kriza izlazi snažnija

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сирија моли Европу за помоћ, због санкција немогуће испоручити робу се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.