Бајден: САД једина држава која из криза излази снажнија

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2023, 09:30

Бајден: САД једина држава која из криза излази снажнија

Сједињене Државе једина су земља која из криза излази снажнија него што је била када је у њих ушла, поручио је амерички председник Џозеф Бајден. Фото: Танјуг/AP/Alex Brandon
Он је говорио је о стању нације у традиционалном обраћању у Конгресу у ком разматра значајне теме за америчко >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << друштво, унутрашњу и спољну политику.

Бајден је похвалио економски напредак остварен током мандата администрације коју предводи, пише Глас Америке. „Пре две године наша економија је доживела потрес. Међутим, у међувремену смо, уз помоћ многих грађана, отворили 12 милиона нових радних места. Више их је отворено него за време мандата било ког председника током четврогодишње владавине, рекао је Бајден.
Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе су изашле снажније из пандемије корона вируса и ковид више не контролише животе Американаца.
У делу говора посвећеном спољној политици амерички председник је истакао да су се Сјединње Државе успротивиле руској агресији у Украјини.
Заједно са НАТО-ом показали смо снагу пред руском агресијом на Украјину. Заједно смо учинили оно што Америка иначе ради на најбољи могући начин. Предводили смо! Ујединили смо НАТО и изградили глобалну коалицију. Успротивили смо се Путиновој агресији и подржали украјински народ, истакао је Бајден.
Украјинском амбасадору, који је био присутан током Бајденовог обраћања, поручио је да су САД уједињене у подршци Украјини.
„Бићемо уз вас колико год да је потребно, рекао је Бајден.
Бајден се осврнуо и на односе са Кином у светлу недавне трзавице кинеских балона, за које америчке власти тврде да су шпијунски.
Амерички председник није конкретно говорио о том случају, истакавши да је кинеском председнику Ши Ђинпингу јасно ставио до знања да се САД залажу за конкуренцију, а не сукоб.
Моја администрација ће увек штитити суверенитет Сједињених Држава. Посвећени смо сарадњи са Кином – тамо где то може унапредити америчке интересе и користити свету. Али, немојте погрешно мислити – прошле недеље смо јасно рекли: ако Кина угрози наш суверенитет, заштитићемо нашу земљу, што смо учинили“, рекао је амерички председник. Обраћајући се републиканцима који контролишу Представнички дом, Бајден је указао да је потписао више од 300 закона који су заједнички предложиле две стране.
„Мојим републиканским пријатељима поручујем да, уколико смо могли да сарађујемо у прошлом сазиву Конгреса, нема разлога да то не чинимо и сада. Грађани су нам поручили да нас борба ради борбе, моћ ради моћи, или сукоб ради сукоба, не води нигде, указао је амерички председник.
Бајден је најавио и нове стандарде којима ће се захтевати да се сви грађевински материјали који се користе у федералним инфраструктурним пројектима производе у Америци.
Председник САД је рекао да је у САД-у стопа незапослености, са 3,4 одсто, најмања у последњих 50 година. Као једно од значајнијих достигнућа Бајден је истакао усвајање двостраначког закона о инфраструктури вредног хиљаду милијарди долара и подсетио да је од усвајања, на основу тог закона, финансирано хиљаде пројеката широм земље.
Да бисмо одржали најјачу економију на свету, потребна нам је и најбоља светска инфраструктура. Некада смо били првопласирани у свету по инфраструктури а онда смо пали на 13 место. Сада се враћамо, рекао је председник САД. Осврнуо се и на цену лекова, наводећи да велике фармацеутске компаније грађанима, како се изразио, неправедно наплаћују стотине долара и да су остваривале рекордне зараде, али да више неће.
Бајден је указао и на потребу реформе полиције, која је последњих дана била значајна тема, након смрти Тајрија Николса, Афроамериканца из Мемфиса, који је преминуо након бруталног полицијског пребијања.
Бајден је у говору обећао је да ће уложити вето на сваки покушај забране абортуса на националном нивоу и позвао Конгрес да поново успостави право које је Врховни суд укинуо јуна 2022., када је поништио судски пресуду Ро против Вејда која је гарантовала прекид трудноће као уставно право сваке жене у Америци.
Од тада је неколико америчких држава забранило или строго ограничило могућности жена да прекину трудноћу.
САД: Трамп креће са кампањом у Њу Хемпширу и Јужној Каролини

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бајден: САД једина држава која из криза излази снажнија се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.