Посланици сутра о амандманима на сет правосудних закона

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Feb.2023, 21:31

Посланици сутра о амандманима на сет правосудних закона

Посланици Скупштине Србије наставиће сутра рад претресом амандмана на сет правосудних закона. Фото: Танјуг/Раде Прелић На дневном реду су 32 тачке дневног реда, међу којима су предлози закона о судијама, о уређењу судова, о јавном тужилаштву, Високом савету судства и Високом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << савету тужилаштва.
Посланици су у недељу завршили начелну расправу о свим тачкама дневног реда.
Министарка правде Маја Поповић је у начелној расправи рекла да се закони доносе ради усклађивања са актом о промени Устава, у области правосуђа, који су грађани подржали на референдуму 16. јануара прошле године, а који је проглашен 9. фебруара 2022.
Она је истакла да је то услов и за даљу реформу правосудног система, наводећи да представља најзначајнију реформу у владавини права која представља основну вредност демократског друштва.
Као кључну измену навела је измештање избора судија и тужилаца из парламента, чиме се врши деполитизација правосуђа, док је део опозиције критиковао предложене законе уз оцену да се политизација наставља кроз избор истакнутих правника које бира парламент.
Vučević: Srbija ceni podršku Grčke po pitanju teritorijalnog integriteta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Посланици сутра о амандманима на сет правосудних закона се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.