Савети за куповину квалитетне рибе у конзерви

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Feb.2023, 19:00

Савети за куповину квалитетне рибе у конзерви

Уз тренутно стање цена хране, савршена је прилика да унесете мало креативности у дневну корпу и јеловнике, а област о којој треба озбиљно размислити су протеини. Фото: Pixabay/monicore На пример, јаја су поскупела за скоро 60 одсто у односу на исти период годину дана раније, па не чуди >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << што купци траже алтернативе, а трговци бележе пораст потражње за другачијим производом, рибљим конзервама.
Риба, било конзервирана, свежа или смрзнута, богата је протеинима са ниским садржајем масти, пуна је есенцијалних витамина и минерала и нуди много разноврсности у погледу профила укуса.
Конзервирана риба има неке додатне предности. Ова опција је генерално исплативија, практичнија и има одлично је што конзерве дуго трају. Међутим, на тржишту има много рибљих конзерви.
Дајемо савете како препознати најквалитетније рибље конзерве, сигурне за конзумацију и са највећом количином здравих материја.  Потражите конзерве без БПА Бисфенол А и БПА Све су ово индустријске хемикалије које се стандардно користе у производњи пластике и других комерцијалних производа, укључујући неке врсте рибљих конзерви. Одлучите се за конзерве без БПА. Иако је истина да је већина произвођача постепено избацила конзерве обложене БПА, оне се и даље могу наћи. БПА повезан са различитим здравственим проблемима као што су неплодност и одређене врсте рака. Зато је најбоље избегавати када је то могуће.
Пазите на ниво натријума Бирајте рибу која није пуна соли. Док многе опције имају мало соли у мешавини, неке сорте имају више од других. Сол делује као конзерванс, тако да има сврху, али је важно да ниво буде разуман. Стручњаци истичу да би то било испод 400 милиграма натријума по порцији од 100 грама рибе, што је стандардна смерница Светске здравствене организације. Такође напомињу да је боља опција рибља конзерва без додатних укуса или састојака. Уместо тога, сами зачините рибу по жељи.
Мање живе, сигурније за потрошњу Иако је риба одличан извор протеина и препуна других есенцијалних хранљивих материја, може да садржи и нежељени адитив – живу. Скоро све врсте риба садрже одређени ниво живе јер је апсорбују из воде. Иако су ове количине живе у траговима често неизбежне, превише живе може повећати ризик од слабости мишића, проблема са видом и још много тога. Зато бирајте рибе попут инћуна, лососа, иверке, пастрмке и шкампе које имају мање живе, за разлику од опција као што су сабљарка, наранџаста риба или лосос. Туњевина је такође укључена у препоруке.
Ако је риба у течности, додајте воду или здраво уље Неке рибље конзерве су напуњене неком врстом течности. Ово помаже у очувању и одржава рибу влажном за конзумацију. Али неће све течности дати исти резултат. Обратите пажњу на то да ли је производ упакован у воду или уље јер то утиче на његов нутритивни квалитет. На пример, водени производи имају мање масти и калорија него производи од уља – обавезно прочитајте етикету да бисте упоредили. Ако одлучите да користите уље као конзерванс, 100% маслиново уље је солидан број два. Не заборавите да проверите и нутритивну налепницу за додане конзервансе.
Проверите да ли лименке имају оштећења Ово је сценарио у коме желите да процените књигу по корицама. Стручњаци наглашавају важност спровођења темељне инспекције рибљих конзерви. Проверите да лименка нема удубљења, рђе или корозије. Све су то знаци да је риба можда била изложена ваздуху и бактеријама, што би могло утицати на њену свежину и укус. Излагање ваздуху или влази такође може довести до кварења. Ако ништа друго, мирис рибе ће открити проблем када отворите конзерву. Ако мирише на амонијак или уопште има необично јак мирис, риби је можда истекао рок трајања, можда се покварила и боље је не ризиковати конзумацију.
Mislite da vam zadah nije prijatan? Saznajte pomoću ovih metoda!

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Савети за куповину квалитетне рибе у конзерви се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.