Отварање изложбе радова Биљане Јефтић у Галерији Сулув

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Feb.2023, 08:27

Отварање изложбе радова Биљане Јефтић у Галерији Сулув

Данас, у 19 часова, у Галерији СУЛУВ, биће отворена изложба радова Биљане Јевтић, под називом У СИМБОЛИЗМУ ДУАЛИЗМА / ЈИН – ЈАНГ. Изложба ће бити отворена до 17. фебруара 2023.  
Фото:PrtSc/suluv.org Опус овог уметничког пројекта у Галерији Савеза удружења ликовних уметника Војводине, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << настао је током 2022. године, а чине га дигитални цртежи из циклуса Круг као мета-фор(м)а Јин-Јанг, чијем је развоју претходила активност посвећена цртежу,од више деценија.
У оквиру презентације 20 година уметничког рада, Биљана Јевтић је реализовала низ бројних циклуса – радова од 2007. до 2022. године под симболичним називима: Вртлорог (2007-2008), Гнездо-Око (2009), Ла-Будно-Око Јин-Јанг (2010-2021), као и Круг као мета-фор(м)а (2020-2021).
Били су то пројекти специфично цртачких медијских карактеристика, али и мултимедијалних формата: фото-цртежи, дигитални принтови-колажи, видео рад Спирала/Спирал,и видео пројекција Цртежи / Drawings 1995-2015, у оквиру тог јубилеја – 20 година рада.
Како стоји у ауторкином тексту за нову изложбу, круг у симболизму дуализма јесте доминанта дугогодишњег и најновијег истраживања, где у циљу преиспитивања проширеног значења јина и јанга, уметница наглашава двојност црно-белог односа и комплементарност тамног и светлог аспекта, односно нераздвојност тих двају корелата: земаљског и небеског, женског и мушког.
Ауторка Биљана Јевтић, родом из Горњег Милановца, дипломирала је 1998. на Академији уметности Универзитета у Новом Саду, на смеру Графички дизајн, а магистрирала је цртање, такође у истој установи 2002. године. Од 2005. запослена је на истом факултету, а од 2019. ради у звању ванредног професора, за област ликовних уметности, ужа уметничка област – цртање.
Она је чланица СУЛУВ-а од 1999., УЛУС-а од 2009. и АСА – Асоцијација српских архитеката од 2020. године, а у каријери је реализовала 23 самосталне и учесница је преко 200 колективних изложби.
Јевтић је лауреат Остен награде са Остен бијенала цртежа у Скопљу (2020), чији су цртежи део колекције од 13.000 уметничких дела Остен музеја цртежа, јединог регистрованог Музеја цртежа на свету.
Festival ljubavi od 10. do 24. februara na platou ispred Promenade

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Отварање изложбе радова Биљане Јефтић у Галерији Сулув се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.