Мислите да вам задах није пријатан? Сазнајте помоћу ових метода!

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Feb.2023, 16:01

Мислите да вам задах није пријатан? Сазнајте помоћу ових метода!

Практично сви су забринути, барем повремено, о томе како њихов дах мирише. Ако сте управо појели нешто љуто или сте се пробудили са благим упалом грла, можда сте у праву када мислите да вам дах није пријатан. Фото: Pixabay/kreatikar Упркос томе, тешко је осетити мирис сопственог даха и >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тачно прочитати да ли имате халитозу, клинички назив за лош задах. Ова немогућност да се тачно процени да ли ваш дах има мирис или не понекад се назива „парадокс лошег задаха“.
У овом чланку ћемо разговарати о томе да ли можете сами да измерите лош задах, о могућим узроцима овог стања и како да га избегнете.
Можемо ли да осетимо мирис даха? Не постоји дефинитивно објашњење зашто је тешко осетити сопствени дах. Међутим, овај феномен може бити заснован на способности вашег чулног нервног система да се прилагоди стално променљивим стимулусима око вас. Ово је познато као сензорна адаптација. Ваше чуло мириса је веома ефикасно у изоловању опасних мириса, као што је дим, и пријатних мириса, као што је ваша омиљена храна. Како се ваше чуло мириса прилагођава долазећим стимулансима, ваше искуство познатих арома има тенденцију да избледи и постане мање изражено, под условом да нису опасне. Пошто стално миришете сопствени дах и он за вас не представља опасност, навикнете се на његов мирис и престанете да га омиришете. Немогућност да се осети сопствени дах може бити и последица анатомије. Уста и нос комуницирају једни са другима кроз отвор у задњем делу уста. Ово може отежати прецизно мирисање сопственог даха.

Које методе постоје? Полижите свој зглоб, а затим га помиришите
Ако сте икада гледали било коју комедију, вероватно сте упознати са старим триком дах-у-руци да откријете лош задах, али постоји бољи начин да проверите – можете да полижете зглоб. Након што полижете зглоб, сачекајте 5-10 секунди, а затим га помиришите. Овај процес би вам требао дати прилично тачну представу о томе како ваш дах мирише.
Пређите прстом дуж корена језика Наравно, овом трику треба приступити само ако су вам руке чисте. Кажипрстом нежно пређите преко унутрашњег дела усне дупље дуж корена језика. Бактерије понекад воле да се населе у области коју неки људи забораве или прескачу прање док перу зубе. Када се пљувачка осуши, помиришите прст.
Издахните у чисту чашу Узмите чисту чашу и издахните у њу. Затим ставите чашу близу носа и снажно удахните. Мирис који одмах осетите показаће вам на шта заправо мирише ваш дах. Можете користити и чисту пластичну врећицу без мириса, само поновите поступак.
Обришите површину језика чистом газом
Након што лагано прођете површину језика чистом газом, погледајте какав је траг на њему остао. Ако се појави жућкаста превлака, мирис вам тренутно није баш пријатан. Процедуру можете урадити и чистом марамицом.
Користите кашику Чистом кашиком нежно остружите задњи део језика. Када се осуши, помиришите кашику. Неће вам требати много да бисте утврдили задах из уста да ли ће бити присутан на кашичици, пише Вечерњи лист.
Користите зубни конац За ову методу изаберите конац за зубе без мириса и укуса, а затим га користите на уобичајен начин. Провуците га између зуба, а затим га помиришите. Лош задах може бити узрокован и храном која се заглавила између зуба.

Koliko može da doživi zdrav čovek?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мислите да вам задах није пријатан? Сазнајте помоћу ових метода! се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.