Влада САД: Још један „кинески шпијунски балон“ лети изнад Латинске Америке

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Feb.2023, 09:38

Влада САД: Још један „кинески шпијунски балон“ лети изнад Латинске Америке

Влада САД саопштила је да још један, како се наводи, „кинески шпијунски балон“ лети изнад територије Латинске Америке. Фото: Танјуг/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP После јучерашњих саопштења званичника војске САД да је сумњиви кинески „балон за надзор“ примећен како лети изнад савезне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << државе Монтана, портпарол Пентагона, генерал Пат Рајдер, рекао је за Фокс њуз у петак увече да изнад Латинске Америке лети још један кинески шпијунски балон. Рајдер је на брифингу за новинаре у четвртак изјавио да је америчка влада открила кинески балон за надзор на великој висини изнад континенталног дела САД.
Високи званичник одбране је рекао да је америчка влада размишљала о томе да обори балон, али да је одлучила да не користи војну силу због потенцијалних ризика.
Портпарол кинеског министарства спољних послова рекао је у петак да је балон цивилни и да се користи у метеоролошке и друге научне сврхе, као и да је непланирано скренуо са предвиђеног курса.
Пентагон не верује да је реч о метеоролошком балону који је скренуо са курса.
„Ово је било намерно“, рекао је Рајдер, наводећи да је балон полетео из континенталне Кине. Рајдер је рекао новинарима да ће балон вероватно лебдети изнад ваздушног простора САД неколико дана.
Балон је у петак виђен изнад Канзас Ситија у Мисурију.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен отказао је раније планирану посету Кини због открића кинеског балона.
Kina optužila medije i političare SAD-a da koriste situaciju da je diskredituju

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Влада САД: Још један „кинески шпијунски балон“ лети изнад Латинске Америке се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.