Знате ли кроз коју зграду су прошле све култне музичке групе последњих деценија?

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Feb.2023, 19:00

Знате ли кроз коју зграду су прошле све култне музичке групе последњих деценија?

Нови Сад може да се похвали великим бројем важних институција, као и зградама које имају велику културно–историјску. Једна од таквих зграда је од велике важности, не само за историју Новог Сада, већ и читавог простора Ex-YU, а у питању је чувени Студио М. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Градске инфо Зграда Студија М саграђена је 1959. године, према пројекту чувеног новосадског архитекте Павла Жилника, уз зграду Радија Нови Сад, који је већ био смештен у бившој згради Дома удружења трговаца (Трговачки Лојд). За своје архитектонско ремек-дело, Жилник је добио и Октобарску награду града Новог Сада.
У почетку је служила као концертна дворана за концерте класичне, забавне и народне музике, драмске игроказе и представе, различите пригодне догађаје и слично, све док средином шездесетих у Југославији није почео да доминира рокенрол.
Студио М чини органску целину са старом зградом Радија Нови Сад, архитекте Давида Даке Поповића, која садржи репрезентативни хол са степеништем из међуратног периода. Њеним проглашењем за културно добро би се отворила могућност да се згради реконструкцијом врати оригинални изглед из 1932. када је изграђена за Трговачки Лојд, и да тиме засија у пуном сјају као део историје града.
Фото: Градске инфо Неке од најбољих свирки су одржане у Студију М, а неки од најбољих албума снимљени су у Радију Нови Сад.
Радио Нови Сад је имао два студија у ком су многа велика имена попут ЕКВ-а, Булдожера и многих других снимила познате албуме.
Седамдесетих и осамдесетих година није било бенда у Југославији који није свирао у Студију М, а самим тим је Нови Сад некад, у том продукцијском смислу, био веома занимљив. Фото: Градске инфо Први дани џеза одржани су у Студију М, а чувеном Чету Бејкеру је то био један од последњих наступа у каријери.
Корни група је свој последњи наступ одржала у Студију М, објављен је као дупли албум, једна плоча је концертна, а друга су хитови. Група Азра је у Студију М својевремено свирала као предгрупа, а Прљаво казалиште и Леб и сол су одржали гомилу својих концерата у том простору.
Први концертни запис Бијелог дугмета икад снимљен настао је управо у Студију М. Они су тада имали један албум, доста су били неувежбани, али је концерт био одличан, присећају се старији суграђани који су имали прилику да их слушају.
Словеначки Булдожер је снимио свој други албум у Радиjу Нови Сад. У концертној сали свој први концерт 1980. одржао је млади пијаниста Иво Погорелић. У овом студију албуме су снимали и ЕКВ, Бајага, „Лабораторија звука“, Звонко Богдан, а Балашевић свој рани хит „Прва љубав“.
Од свих бендова бивше Југославије, само Индекси и група Смак нису никада свирали у Студију М.
Студио М можда јесте изгубио свој прави смисао јер се у њему више не снимају албуми и не одржавају свирке, али остају снимци као сведоци једног времена. Студио М данас служи као простор за уметничке изложбе.
Фото: Градске инфо Након године у којој је Нови Сад био Европска престоница културе, током које је и Студио М имао запажено место у програму, одлучено је да се читав простор темељно реконструише и претвори у музеј. Овај пројекат подразумева обнову зграда Студија М, Радија Нови Сад и Новосадске трговачке омладине, које заједно чине једну архитектонску целину.
Замишљено је да музеј обједини различите сегменте војвођанске културе 20. и 21. века, као што су филм, фотографија, књижевност, стрип, сликарство, музика…
Радовима у Студију М није планирано рушење елемената конструкције, али ће бити много реконструкције. По завршетку радова, у Студију М ће бити слични садржаји као и данас, попут концертне сале, те ће ово место, од великог значаја за музички сцену града, поново оживети.
Prva namenski građena ustanova kulture na našim prostorima

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Знате ли кроз коју зграду су прошле све култне музичке групе последњих деценија? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.