Европска банка повећала камату – поскупели кредити у еврима

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Feb.2023, 18:45

Европска банка повећала камату – поскупели кредити у еврима

Због повећања основне камате на 2,5 одсто 150.000 дужника стамбених зајмова може да очекује веће обавезе, а и многи привредници који су узели евроиндексирану позајмицу. Фото: Pixabay/moerschy Европска централна банка повећала је јуче своју основну камату за 0,5 одсто и тиме је још једном >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << „обрадовала” домаће дужнике задужене у еврима. Због повећања њихове основне камате на 2,5 одсто веће обавезе може да очекује 150.000 дужника стамбених кредита, као и многи привредници који су, у неком тренутку због нижих камата, узели евроиндексирани зајам.
Одлука ЕЦБ била је очекивана и најављивана. Шестомесечни еурибор, камата која је меродавна за обрачун ових зајмова, сада износи три одсто. Још до јуна прошле године била је негативна минус 0,5 процената што значи да је камата дужницима, у кратком року, већа 3,5 одсто. Према најавама званичника, ЕЦБ ће у борби против инфлације, наставити да повећава камате и сасвим сигурно се у марту може очекивати још једно увећање од 0,5 процената.
Зависно од кретања инфлације централна банка Европске уније би могла на лето да успори темпо повећања стопе на 0,25 одсто.
Председница ЕЦБ-а Кристин Лагард изјавила је да ће ова банка наставити да повећава каматне стопе како би успорила инфлацију, која је и даље превисока. Добра вест стиже од европске статистике која показује да је инфлација у јануару пала на 8,5 процената са нивоа од 9,2 одсто колико је износила у децембру прошле године.
Пад инфлације видљив је и у другим великим економијама. У САД јануарска међугодишња инфлација износила је 7,6 одсто па је зато Америчка централна банка управо повећала каматне стопе за мањи проценат од Европљана и то за 0,25 одсто. Она је сада у распону од 4,5 до 4,75 процената. САД су, иначе четири месеца пре ЕУ почеле са заоштравањем монетарних услова тако да су резултати по инфлацију видљиви.
Rekordna trgovina zlatom u Rusiji

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европска банка повећала камату – поскупели кредити у еврима се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.