Ђоковић предњачи по рекордима

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Feb.2023, 19:43

Ђоковић предњачи по рекордима

Полако, али сигурно Новак Ђоковић има предност у скоро свих десет главних статистичких категорија који се рачунају у трци за најбољег тенисера свих времена. Српски ас односи превагу у седам категорија над највећим ривалима, Роџером Федерером, који је у пензији, и Рафаелом Надалом. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Чије тело у последње време не даје превише оптимистичних знакова по питању дуготрајности на терену. Недостаје му олимпијско злато које Надал има, и број освојених турнира, рекорд који држи Федерер. Фото: Танјуг/АР/Ng Han Guan Учесници у расправама за највећег у историји, као главне аргументе истичу гренд слем титуле. Новак је ту поравнат са Надалом. Мада после врхунског тениса којег је показао у Род Лејвер арени многи тениски стручњаци сматрају да је Новак ближи освајању 23. круне него Надал. Чије тело у последње време не даје знаке оптимизма да може да уради нешто пре Ђоковића.
Кад су у питању други по важности турнири у мушком тенису, односно мастерси из серије 1000, Ђоковић је ту без премца са 38 трофеја.
Федерер има највише титула (103), док Новак има 93, а Надал једну мање од српског аса.
Новак је једини који је свих девет турнира из серије 1.000 освојио барем по два пута. Баш као и сва гренд слем такмичења. Док је уз Надала једини који има бар две титуле на надметањима из велике четворке. Шпанац је Ролан Гарос покоравао 14 пута, док је Новак у недељу 10. пут у каријери засео на престо Аустралијског опена. Оно што српском тенисеру и те како недостаје је олимпијско злато. Бронза из Пекинга 2008. сигурно не задовољава апетите нашег аса. Свима је и после пораза у Токију од Александра Зверева у полуфиналу било јасно колико му тешко падају порази на највећој спортској смотри где носи државни грб.
С друге стране, Надал је стигао до најсјајнијег одличја 2008. у Пекингу, баш као и Федерер. Који је то учинио исте године у дубл конкуренцији са Стеном Вавринком. Појуриће Новак сигурно и то злато у Паризу 2024, чисто да попуни и последњу празнину у биографији. Све остало освојио је више пута, а до краја каријере, гренд слемови ће му бити главна опсесија.
– У мени и даље гори ватра за играње и такмичење. Највећу мотивацију имам за гренд слемове. Привилегован сам да будем у дискусији за најбољег тенисера свих времена. Знам да дајем много енергије да освојим као и сви остали. То ме испуњава – истакао је Новак после освајања рекордне 10. круне у Мелбурну.
Новак има позитиван скор у односу на Федерера и Надала кад су у питању њихови међусобни окршаји. Против Надала води са 30-29, а против Федерера 27:23. Ђоковић је далеко испред својих ривала кад је реч о броју недеља проведених на лидерској позицији АТП листе. Најбољи српски спортиста започео је 374. недељу, а до краја месеца може да престигне Штефи Граф. Која држи апсолутни рекорд од 377. седмица на челу светског тениса. За разику од Ђоковића Федерер је владао тенисом 310, а Надал 209 недеља.
Новак се у понедељак вратио на лидерску позицију где је последњи пут био шестог јуна 2022 и остварио још једно огромно дстигнуће. Новаков скок са петог на прво место највећи је заправо у историји. Нико није успео да са ове позиције дође до највише од 1973. године, кад је и отворена прва листа.
Ako SAD 11. maja ukinu vanredno stanje zbog kovida, Đoković bi mogao na „US Open“

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђоковић предњачи по рекордима се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.