Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jan.2023, 18:21

Јутарњи: Инфлација у Хрватској опет убрзава, највећи проблем је храна

У јануару ове године инфлација у Хрватској би на годишњем нивоу могла износити 13,5 одсто, рачунајући да се у односу на децембар цене расле 1,5 посто, прелиминарне су процене аналитичара Рајфајзен банке који верују да ће се јануарска поскупљења неминовно одразити на коначну цифру. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pixabay/Igor Ovsyannykov С обзиром на то да је годишња инфлација у децембру износила 13,1 посто, а у новембру 13,5 посто, то би значило њено поновно убрзање, супротно очекивањима Хрватске народне банке (ХНБ) на основу којих се процењује да ће током прве две седмице јануара, упркос свему, наставити успоравање, други месец заредом.
„Током првог овогодишњег квартала очекујемо задржавање инфлације на двоцифреним стопама, с тенденцијом лаганог успоравања након тога, на шта већ упућује успоравање раста произвођачких цена“, рекла је Зринка Живковић Матијевић, директорка економских истраживања у РБА, приликом презентације кварталних прогноза „Монетарно стезање и фискално попуштање“, пише загребачки Јутарњи лист.
У овој години очекује просечну стопу инфлације од 7,5 посто, а повратак на ниво од два посто не сматра изгледним пре 2025.
Када је реч о категоријама које највише доприносе расту инфлације, поређење с другим земљама средње и источне Европе показује да се Хрватска не разликује битно, углавном предводе храна и енергија. Међутим, из месеца у месец смањивао се допринос раста енергије, а растао допринос хране, која чини и најзначајнији део потрошачке корпе, рекла је Живковић Матијевић.
За 38 посто прошлогодишњег раста инфлације у Хрватској заслужна је храна, пише лист.
BDP u Francuskoj neočekivano raste, uprkos strahu od recesije u Evropi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јутарњи: Инфлација у Хрватској опет убрзава, највећи проблем је храна се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.