Суд правде ЕУ: Белгија не може да одбије изручење каталонских сепаратиста

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jan.2023, 15:46

Суд правде ЕУ: Белгија не може да одбије изручење каталонских сепаратиста

Суд правде Европске уније пресудио је данас да је одлука Белгије да не изручи каталонског сепаратисту Луиса Пуига Шпанији незаконита, осим ако не пронађе „системске недостатке“ у шпанском правосудном систему. Фото: Танјуг/AP/Joan Mateu Parra „Извршни судски орган не може да одбије >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << европски налог за хапшење“, наводи се у одлуци суда ЕУ која је објављена данас, али се додаје да „власт може одбити да изврши тај европски налог за хапшење ако утврди да постоје системски или генерализовани недостаци који утичу на правосудни систем те државе чланице или ако држава чланица нема надлежност за суђење“, преноси Политико.
Пресуда суда представља преседан за случајеве каталонских политичара који су тренутно европски посланици, бившег председника Каталоније Карлеса Пуђдемона, Тонија Комина и Кларе Понсати, којима је Суд правде ЕУ привремено вратио посланички имунитет у мају 2022. године . Њихов поступак изручења је тренутно на чекању, а очекује се да ће коначна пресуда суда о имунитету стићи у марту.
Њих троје побегли су из Шпаније 2017. године, због потерница око улога које су имали на контроверзном референдуму о независности Каталоније 2017. године. До сада ниједан од захтева за поништавање одлуке Европског парламента да им повуче имунитет није био успешан.
Radnici hitne pomoći najavili štrajk širom Engleske 10. februara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Суд правде ЕУ: Белгија не може да одбије изручење каталонских сепаратиста се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.