КФОР: Важно је уздржати се од провокација и тражити решења кроз дијалог

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jan.2023, 15:46

КФОР: Важно је уздржати се од провокација и тражити решења кроз дијалог

У овом тренутку је важно да се све стране уздрже од провокативних мера и да траже даља решења кроз дијалог, то је пресудно за дуготрајну безбедност на КиМ и за стабилност у региону, поручили су званичници КФОР-а. Фото: AP Photo/Bojan Slavkovic У изјави за Јуропиан Вестерн Балкан речено је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да командант ФКОР-а одржава близак контакт са својим главним саговорницима, међу којима су представници приштинских институција и косовских безбедносних организација, Генералштаба Војске Србије и држава које учествују у КФОР-у.
КФОР пружа безбедносни оквир неопходан за наставак дијалога за нормализацију односа Београда и Приштине под окриљем ЕУ, поручили су њихови званичници. КФОР јесте играо кључну улогу у смањењу недавних тензија на северу КиМ, остаје увек на опрезу и има способности и особље да настави да имплементира свој мандат Уједињених нација, у потпуности и на свакодневном нивоу и тиме доприноси безбедности на КиМ и стабилности на Западном Балкану, а генерал-мајор Анђело Микеле Ристућа остаје у блиском контакту са свим главним саговорницима.
Такође, НАТО наставља да подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ, као главну платформу за налажење решења које уважава права свих заједница и за изградњу трајног мира и безбедности у региону, поручио је КФОР. На питање да прокоментаришу забринутост српских званичника у вези са безбедношћу Срба на КиМ, која је повећана након недавне пуцњаве, у КФОР-у кажу да је њихов командант јасно ставио до знања да је КФОР задужен за пружање сигурног и безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице које живе свуда на КиМ, у складу са својим мандатом Уједињених нација.
Такође је истакнуто да КФОР има сва неопходна средства за извршење те мисије и да већ више од 20 година показује да је дорастао том задатку, захваљујући свом видљивом, жустром и прилагодљивом присуству на терену, и кроз непристрасно пружање подршке потребама свих заједница на КиМ.
Дијалог са различитим актерима је од пресудног значаја за осигурање узајамне свести о ситуацији и транспарентности и помаже да се повећа предвидивост и стабилност на КиМ и широм региона, поручили су из КФОР-а. Недавне тензије на северу КиМ нису угрозиле ове односе, штавише, указале су на значај ових дугорочних односа, нарочито у сложеним ситуацијама попут оне коју смо видели крајем прошле године, нагласили су они.
Vučić: Trgovinska razmena uvećana tri puta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак КФОР: Важно је уздржати се од провокација и тражити решења кроз дијалог се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.