Ружић: Прослава Савиндана позива да сви дамо допринос за добробит целог друштва

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jan.2023, 21:42

Ружић: Прослава Савиндана позива да сви дамо допринос за добробит целог друштва

Химном „Боже правде“ вечерас је у Београду почела Светосавска академија 2023 „Ризница Србије“, којој присуствују премијерка Србије Ана Брнабић, министар просвете Бранко Ружић, викар патријарха СПЦ, епископ новобрдски Иларион. Фото: Танјуг/Јадранка Илић Међу званицама на академији >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << организованој поводом Светог Саве – школске славе, су и министри Ивица Дачић, Дарија Кисић Тепавчевић, Михаило Јовановић, представници верских заједница у Србији, представници црногорске Владе, дипломатски кор, међу којима и амбасадор САД Кристофер Хил.
Домаћин скупа, министар просвете Бранко Ружић поручио је да је прослава школске славе Савиндана, прилика да се позову сви ученици и наставници у Републици Србији, као и припадници српског народа у иностранству, да увек имају на уму осведочене вредности сазнавања и стварања, као и потребу да у име добробити појединца и целог друштва, свако од нас пружи свој лични пуни допринос. „Тиме се на најбољи начин стиче и чува свест сваког појединца о сопственом националном идентитету и на тај начин школа и школовање постају најчвршћа упоришта светосавља у нашем народу“, додао је министар.
Према његовим речима, задужбина Светог Саве, вековима жива и надахњујућа, вечна је духовна постојбина српског народа, што сваке године изнова, прослава Савиндана, непорециво потврђује.
Биографи Светог Саве сложно сведоче да је млади принц Растко Немањић рано разумео кратковечност и варљивост овоземаљске славе, те је непоколебљиво презрео охолост и пролазност власти и дворске раскоши, каже Ружић и додаје да се окренуо заувек хришћанској бризи за душу и непролазним духовним вредностима.
У историји српског народа, како наводи, Свети Сава је први старешина самосталне српске цркве, први просветитељ, први законодавац, градитељ цркава и манастира, покретач уметничког и просветног стваралаштва у њима, први књижевник и биограф. „Управо то Савино величанствено дело било је темељ са кога се винула раскошна поетска легенда о Светитељу Сави, надахнута љубављу и поштовањем његовог народа“, навео је.
Ружић подсећа да је у својим причама, песмама легендама и другим умотворинама, српски народ је стварао свога Светога Саву, праведника који поступа и пресуђује по народном моралном кодексу, учитеља који је свој народ научио свему што га је требало научити.
Како је рекао, данас немамо утисак да је тај венац коначно и довршен, јер личност и дело Светог Саве стоје као стално надахнуће, подстицај и изазов за виша духовна прегнућа, што најбоље доказује трајање светосавског наслеђа подареног српском народу. Приврженост светосављу у нашем времену, истиче Ружић, подразумева да темеље будућности наше државе и грађанки и грађана, припадника свих националних мањина, поставимо тако да је образовање државни приоритет и доступно свима, да сваком појединцу пружи могућност да учи током целог живота и добије прилику за свој стални професионални развој.
„Најважнији храм, који је најтеже подићи и који се увек мора изнова градити – јесте човек. Најтежи задатак пред којим се затекао Свети Сава, управо су били одговори на питања како пронаћи праве путеве да се оплемени, одухови, изгради и васпита наш човек. Вековима и данас, у нашем народу је доста оних који здушно, читавим бићем граде и подижу тај најважнији светосавски храм, међу којима свакако јесу васпитачи и наставници у систему образовања и васпитања Србије“, нагласио је министар.
Додао је да су искушења њиховог позива разноврсна, често и она која није увек могуће предвидети, а захваљујући, пре свега, труду и умећима васпитача и наставника, деци, ученицима и студентима у нашој држави било је једнако доступно и квалитетно право на образовање. За такво прегалаштво у раду, васпитачи, наставници и професори завређују велико поштовање и захвалност свих нас, указује Ружић и додаје да ће држава са своје стране настојати да свим васпитачима, наставницима и професорима буду омогућени још бољи и подстицајнији услови за њихов рад у предшколским установама, школама и факултетима.
„Чврсто верујемо, а то ће вечерас потврдити и учесници програма ‘Ризница Србије’, да ће васпитачи, наставници и професори на свим нивоима система образовања и васпитања, имати и убудуће надахнућа и снаге да остану на светосавском путу и одоле свим искушењима свог одговорног позива“, казао је Ружић.
Додао је да се очекује да васпитачи и учитељи у младим нараштајима утемеље и успешно развијају кључне људске и цивилизацијске вредности и драгоцену свест о свом националном и културном идентитету уз поштовање и чување културне различитости захваљујући чињеници да смо вишенационална средина. „Тиме ће васпитачи и наставници најдубље потврдити своју племениту просветитељску мисију, њену заснованост на духовној задужбини Светог Саве, првог и вечног просветитеља српског народа“, закључио је Ружић и најавио да ће вечерашњи програм бити другачији него претходних година, а да за циљ има да кроз сваки сегмент прикажу шта је наш образовни систем изнедрио – талентовану децу и посвећене наставнике.
Petković: Nije Briselski sporazum Kurtijeva prćija, preuzete obaveze obavezuju sve

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Ружић: Прослава Савиндана позива да сви дамо допринос за добробит целог друштва се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.