Мађарска ће уложити вето на ЕУ санкције Русији везане за нуклеарну енергију

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jan.2023, 11:02

Мађарска ће уложити вето на ЕУ санкције Русији везане за нуклеарну енергију

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да ће његова земља уложити вето на било какве санкције ЕУ Русији које би се тицале нуклеарне енергије. Фото: Танјуг/John Thys, Pool Photo via AP, File „Нећемо дозволити да нуклеарна енергија буде укључена у план санкција Русији. То не долази >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у обзир,“ изјавио је Орбан за мађарски државни радио, преноси Ројтерс.
Он је додао да ће на такав евентуални предлог „сигурно бити уложен вето“.
Мађарска нуклеарна електрана Пакс, која је пуштена у промет осамдесетих година прошлог века, има четири реактора VVER 440 које је саградила Русија, са комбинованим капацитетом око 2.000 мегавата.
Мађарска задовољава половину својих енергетских потреба преко Пакса и планира да у сарадњи са Русијом повећа капацитете те електране за још два реактора.
Украјина је раније позвала ЕУ да уведе санкције руској државној компанији за нуклеарну енергију Росатом, али Мађарска је блокирала ту иницијативу.
Tramp: Prvo tenkovi a onda nuklearno oružje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мађарска ће уложити вето на ЕУ санкције Русији везане за нуклеарну енергију се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.