Данас Дан сећања на жртве Холокауста

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jan.2023, 10:22

Данас Дан сећања на жртве Холокауста

Данас ће бити обележен у Србији али и широм света Међународни дан сећања на жртве Холокауста, установљен 2005. године, на дан када је 1945. године ослобођен најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи Аушвиц-Биркенау.
Фото: Wikimedia Commons/Ђоле Пајић У Њујорку је јуче на Ист риверу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << генерални секретар УН заједно са амбасадором Израела при УН и председавајућим Јад Вашема – Светског центра за сећање на Холокауст, отворио изложбу „Књига имена жртава Холокауста Јад Вашем“ која абецедним редом наводи имена сваке од приближно 4,8 милиона жртава које је Јад Вашем тренутно документовао и потврдио.
Имена су, како се наводи на сајту УН, преузета са страница сведочења у Хали имена Јад Вашема, као и са разних листа састављених током и након Холокауста, а које су накнадно прегледали стручњаци Јад Вашема.
Изасланик председника Србије Александра Вучића и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић предводиће данас централну државну церемонију код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату, у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту.
Централној државној церемонији одавања почасти присуствоваће преживели Холокауста, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти, представници Скупштине, Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, Јеврејске заједнице, Националног савета ромске националне мањине, Меморијалног центра Старо сајмиште, Музеја жртава геноцида, чланови дипломатског кора, удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је раније да свет има дужност да запамти да је Холокауст био систематски покушај да се елиминише јеврејски народ и многи други.
Нагласио је да је опасна грешка мислити о Холокаусту из једноставног угла да је та неупоредива трагедија у људској историји, коју никада не смемо заборавити, резултат лудила групе злочинаца.
Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић тим повдом оценила је да је свет данас пред огромним изазовима и да нас управо Холокауст опомиње да јачање антисемитизма, радикалне деснице и говора мржње води ка распиривању расне, националне и верске мржње што може имати несагледиве последице.
Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине УН, а у знак сећања на дан када су војници Црвене армије ослободили Аушвиц.
Опредељујући се за дан ослобођења Аушвица Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.
Други светски рат однео је више од шест милиона недужних жртава – припадника јеврејског народа, а Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек, Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци, логор „Црвени Крст“ у Нишу, нека су од масовних стратишта невиних жртава.
Patrijarh na Savindan služi liturgiju u Srpskom klubu u Njujorku

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Данас Дан сећања на жртве Холокауста се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.