Шта је хормонска дијета? Мршави се здраво, а килограми се не враћају

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jan.2023, 09:00

Шта је хормонска дијета? Мршави се здраво, а килограми се не враћају

Како смршати без превише одрицања и гладовања и без јо-јо ефекта? Фото: Pexels/Breakingpic Број унетих калорија веома је, очигледно, важан за повећање или губитак телесне тежине, али и многи други фактори играју важну улогу. На сам апетит, жељу за храном и складиштење масноћа у организму >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << утиче низ фактора, а један од најважнијих су хормони, који могу бити кључни у (не)регулацији тежине.
Протеклих година, све је популарнија тзв. хормонска дијета, за коју се каже да је начин да се хормони „ресетују“ исхраном и врате на оптималне нивое.
Међутим, да ли наука може да подржи ову дијету или је она у потпуности заснована на ставовима свог творца?
Шта је хормонска дијета? Хормонска дијета је програм исхране др Наташе Тарнер, која је објавила истоимену књигу, а у њој истиче да је примарни фокус на осцилацијама хормона и њихов негативан утицај на тежину.
У питању је шестонедељни процес у три корака који је осмишљен тако да подстиче хормонску равнотежу и свеукупно здравље кроз исхрану и вежбање, суплементацију и детоксикацију.
Циљ дијете је да се у првом фази изгуби око 5,5 килограма, након чега се наводно губи око једног килограма недељно, без бројања калорија.
Др Тарнер тврди да се овако оптимизују естроген, инсулин, хормон раста, кортизол, допамин, ацеилхолин, мелатонин, прогестерон, гама амино-бутерна киселина, дехидроепиандростерон, тестостерон, серотонин и хормони штитне жлезде.
Прва фаза хормонске дијете У овом делу дијете се обавља детоксикација.
Забрањени су: -глутенске житарице
-млечни производи од крављег млека
-многа уља
-алкохол
-кофеин
-шећер и вештачки заслађивачи
-кикирики
-црвено месо
-цитруси
Дозвољене намирнице су: -безглутенске житарице и скроб
-већина поврћа
-већина воћа
-пасуљ
-сви орашасти плодови и семенке (не кикирики!)
-риба
-соја
-јаја
-биљно млеко
-млечни производи од овчијег или козијег млека
-нека уља
У овој фази се узимају и додаци исхрани, пре свега пробиотици и антиинфламаторни производи попут куркуме или рибљег уља.
Друга фаза хормонске дијете Др Тарнер препоручује да се у овој деијети избегава храна која омета хормоне. То су:
-високофруктузни кукурузни сируп
-рибе с високим нивоом живе
-неорганско месо
-неорганска кафа
-суво грожђе
-кикирики
-урме
У другој фази се не једу ни прерађена храна, вештачки заслађивачи, храна богата нитратима (попут сувог меса), прерађене житарице…
Трећа фаза хормонске дијете Ова фаза се фокусира на целокупно физичко и ментално здравље кроз кардио вебе и тренинг снаге. Она може прерасти у животни стил и подразумева знатно већу количину житарица (интегралних) као и повремени слаткиш (опет да вас мине жеља).
Да ли се мршави од хормонске дијете? Др Тарнер објаснила је у својој књизи да се хормонска дијета заснива да праћењу гликемијског индекса намирница, односно неконзумирању хране с високим гликемијским индексом, ина медитеранској исхрани.
Оба ова режима добар су избор код кардиоваскуларних проблема, а хормонска дијета делотворна је и код људи са инсулинском резистенцијом и дијабетесом, због чега ћете вероватно изгубити килограме, пише медицинска платформа Хеалтхлине.
Постоје ли лоше стране хормонске дијете? Вегетаријанцима може бити тешко да се придржавају овог начина исхране јер садржи доста протеина животињског порекла, а веопма је важно немати нереална очекивања по питању броја изгубљених килограма.
Иако је уз овакву исхрану и вежбање очекивано мршављење, то се не догађа ни преко ноћи нити се губи велики број килограма за кратко време.
У првим данима је могуће осетити пад енергије услед наглог смањивања угљених хидрата.
5 stvari koje treba uraditi pre treninga za bolje rezultate

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта је хормонска дијета? Мршави се здраво, а килограми се не враћају се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.