Почео увоз репродуктивних ћелија из иностранства

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jan.2023, 21:39

Почео увоз репродуктивних ћелија из иностранства

У Србији се око 500 парова и жена без партнера до сада пријавило за процес вантелесне оплодње (ВТО) путем увезеног репродуктивног материјала. У нашу земљу стигао је први контингент јајних ћелија из банке у Шпанији. Речено је данас на конференцији у Гинеколошко акушерској клиници >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Вишеградска Универзитетско клиничког центра Србије. Фото: Pexels/Pixabay У процес ВТО са јајним ћелијама из Шпаније, ући ће шест жена – четири у ГАК Вишеградска, а две у ГАК Народни фронт.
Ово је први, донирани и увезени материјал који је стигао у Србију од 10. децембра. Откада је уведена могућност за увоз јајних ћелија, ембриона и сперматозоида, рекла је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.
Национална политика пораста наталитета један је од приоритет државе. Ми смо овај процес озаконили и то је битно. До сада није постојала могућност ни самосталним плаћањем донорства из иностранства, рекла је Шкодрић.
Национална банка репродуктивног материјала налази се у Вишеградској и основана је 2019. године, али је због недостатка домаћих донора потписан је уговор са европским банкама.
Имамо за сада само пет донираних домаћих сперматозоида и ниједну јајну ћелију. Земље које имају развијене банке, такође увозе, јер немају потребан репродуктивни материјал. Ми смо потписали за сада са банкама у Шпанији, две у Данској и у Чешкој. Будући парови могу да бирају из које банке желе материјал, и поједине физичке карактеристике, истакла је директорка РФЗО.
Imunolozi: Neophodna vakcinacija protiv kovida, gripa i malih boginja

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Почео увоз репродуктивних ћелија из иностранства се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.