Селаковић захвалио Јапану на донацији возила за особе са инвалидитетом

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jan.2023, 15:49

Селаковић захвалио Јапану на донацији возила за особе са инвалидитетом

Влада Јапана обезбедиће 48.730 евра Удружења параплегичара Мачванског округа, а потписивању уговора о донацији данас је присуствовао и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић. Фото: Владимир Васић Донација је намењена набавци специјалног возила >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << са рампом, а у име донатора уговор је потписао амбасадор Јапана Кацумата Такахико, док је у име Удружења параплегичара потписник био председник удружења Здравко Јокић.
Селаковић је навео да ће возило омогућити особама са инвалидитетом да се лакше крећу, граду Шапцу већи ниво социјалне заштите, а министарству велику помоћ у бризи за осетљиве групе. Напоменуо је да је амбасадор Јапана драг гост у Шапцу, али и неко ко доноси озбиљну донацију од значаја за грађане Мачванског округа и града Шапца, а поготову оних којима је та помоћ потребна.
И не само у Шапцу, додао је, донација ће омогућити онима којима је то потребно „да се крећу и ван округа, да сарађују и да се друже, да се виђају са својим пријатељима, са члановима других организација, да долазе у нашу престоницу у Београд, на састанке са представницима како нашег министарства тако и других државних институција“.
„Оваква једна донација за нас је од велике помоћи, првенствено за министарство јер је једну веома важну бригу, захваљујући нашим пријатељима из братског и пријатељског Јапана, наше министарство сада пребринуло. Сада можемо да побринемо о неким другим окрузима, градовима, општинама и да се трудимо да обезбеђујемо оваква возила“, казао је министар.
Казао је и да су набавке таквих возила за нас и даље веома скупе, али и да су изузетно важне за особе које не могу да се крећу без помоћи других, или без помагала као што су инвалидска колица. „Ово је једно међу првих пет возила овакве врсте у Србији. То само показује колико ће ниво социјалне заштите грађана Шапца и оно што ми зовемо Србијом без баријера бити видљивије и овде у Шапцу“, истакао је министар.
Он је подсетио да је министарство у 2022. издвојило 18,5 милиона за потребе особа са инвалидитетом и удружење особа са инвалидИтетом управо у Шапцу.
„Дакле, једно је помоћ удружењима, два милиона 235 хиљада и нешто око 16,3 милона за помоћ предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом“, казао је Селаковић.
Навео је да су за сада два таква предузећа у Шапцу, али да је у плану кампања да их буде више посебно данас кад је, каже, у Србији израженија потреба за новом радном снагом.
Подсетио је и да је прошле године Србија обележила и прославила 140 година дипломатских односа са Јапаном, те додао да верује да је оваква донација наставак прославе тог јубилеја и наставак традиционалних пријатељских односа. „Хоћу од срца да захвалим на овој донацији. Сами чланови Удружења веома добро знају колико ће овако једно возило да им значи, а нама у Министраству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, граду Шапцу али и свим деловима Србије ово је један добар показатељ и мотивација да се потрудимо да радимо још више како би смо оваквих возила обезбедили и другим окрузима, градовима, општинама за потребе оних којима је то једно велико олакшање и помоћ у животу“, нагласио је Селаковић.
Он је истакао да је ова тема показује шта то значи када се води политика европских интеграција, што није само припрема за улазак у ЕУ, већ достизање стандарда какав постоји у развијеним земљама света, у чему Јапан предњачи.
Након потписивања уговора, министар је са начелником Мачванског округа Жељком Марјановићем посетио просторије Удружења параплегичара Мачванског округа.
Селаковић се састао и с градоначелником Шапца, директорима Центра за социјални рад Геронтолошког центра у Шапцу, као и директорима филијала Фонда ПИО, Националне службе за запошљавање и Инспекције рада.
Prosečna neto zarada za novembar bila 78.326 dinara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Селаковић захвалио Јапану на донацији возила за особе са инвалидитетом се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.