Новосадске занатлије: Кројач Малиша (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jan.2023, 13:01

Новосадске занатлије: Кројач Малиша (ВИДЕО)

Прави пример да се стари занати мењају у складу са временом у којем живимо јесте кројачки занат. Иако су некада кројачи махом шили одећу по поруџбини користећи различите меатеријале, данас се њихов посао више своди на преправке и крпљење. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
У новој епизоди серијала „Новосадске занатлије“, разговарали смо са кројачем Јевремом Брестовачким, у народу познатијем као Малиша.
Малиша је отворио своју кројачку радионицу 1991. године, која идаље ради на адреси Павла Папа 15 у Новом Саду.
Фото: Градске инфо О његовом кројачком искуству не треба трошити речи будући да је школовање започео са 16 година, а сада има 73. Какав је Малиша мајстор могу вам потврдити и многи Новосађани, који редовно крпе своју гардеробу у његовој радионици.
Фото: Градске инфо Кројачки занат је један од најстаријих у региону, па је вероватни због тога доживео и највећу транзицију. Како због технолошког напретка и појаве машина, како због обима посла, традиционално шивење одела је готово изумрло. Малиша који читав дан проведе у радионици, објашњава да просто нема времена за шивење по наруџбини, али да понекад направи изузетак за старе муштерије.
Фото: Градске инфо Да кројачки занат изумире, говори и незаинтересованост младих, чак и оних који похађају занатске школе.
Кроз какву је транзицију прошао овај стари занат? Шта данас раде кројачи и колико је то профитабилан посао, можете сазнати у нашем видеу.
Novosadske zanatlije: Opančar Mića (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосадске занатлије: Кројач Малиша (ВИДЕО) се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.