Пет барутана Петроварадинске тврђаве већ два века окружују Нови Сад (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jan.2023, 13:01

Пет барутана Петроварадинске тврђаве већ два века окружују Нови Сад (ВИДЕО)

Не тако давно писали смо о „мистериозној кући“ у новосадској Радној зони Север 2, која је, испоставиће се, некада била барутана Петроварадинске тврђаве. На територији Новог Сада постоји пет оваквих објеката, а у видеу погледајте и где: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
До сазнања да је историја овог објекта повезана са Петроварадинском тврђавом дошли смо уз помоћ једног од наших читалаца, Ненада Шегуљева, историчара и заљубљеника у Петроварадинску тврђаву.
Сазнали смо да је у питању тек једна од пет барутана у којој су се некада складиштили барут и муниција за аустроугарску војску. Три су биле на бачкој, две на сремској страни Дунава, а познате су им биле и тачне локације.
Читалац Стјепан Ковачић упутио нас је на то да су на старој аустроугарској мапи уцртане и означене барутане, на местима на којима се налазе и данас.
Ова мапа настала је у периоду између 1867. и 1887. године, а доступна је за јавност на овом линку.
Уз сваку барутану стоји ознака „Pulver Magazin“, у преводу – магацин барута. На мапи бачке стране Новог Сада виде се и записи „Oberer Wald“ и „Kliszaer Szalase“, у значењу „Горња шума“ и, претпостављамо, „Клисански салаши“.
На сремској страни, осим барутана, види се означен војни објекат који је данас Институт у Сремској Каменици.
Одлучили смо се да локације некадашњиг барутана посетимо, фотографишемо и снимимо и да им тако не дозволимо да постану заборављени део историје Новог Сада. Фото: Градске инфо Све барутане грађене су на исти начин. Гледано из птичије перспективе, састављене су од два правоугаонука, спојена у облику слова Т.
Укупна површина сваке барутане у основи је око 600 квадратних метара.
Већи правоугаоник дугачак је скоро 50 метара, а широк око 10, укупне површине од око 500 метара квадратних. Мањи правоугаоник је дугачак око 15, широк око 5 метара, укупне површине око 75 квадратних метара.
Фото: Градске инфо Тај „истурени“ део објекта је служио као улаз. На неким барутанама се још увек виде врата полукружног облика, кроз коју би, претпоставља се, ушла кола, како се барут не би поквасио приликом утовара и истовара.
Једна од барутана налази се у Радној зони Север 2, у близини „Pro Feed“ магацина и компаније „Mikom d.o.o. 02“. Овај објекат потпуно је напуштен.
Друга се налазила у Горњим Ливадама између ауто-пута Е-75 и Др Мике Стојаковића и Пролетерске улице, али је срушена.
Трећа са бачке стране налази се на Сентандрејском путу, поред компаније „Adeco“.
Са сремске стране, једна барутана налази се у Сремској Каменици, на крају Улице Николе Вујића, или са друге стране Улице Мишелук 5. Објекат је потпуно напуштен.
Друга барутана на тој страни Дунава је данас „Ресторан Барутана НС“. Овај објекат је реновиран и у употреби.
Њихове тачне локације можете погледати на нашој мапи. Означене су црвеним иконицама, а Петроварадинска тврђава означена је љубичастом иконицом:

Лазар Савић
Ko je bio ratni slikar koji je imao atelje u Zmaj Jovinoj ulici?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пет барутана Петроварадинске тврђаве већ два века окружују Нови Сад (ВИДЕО) се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.