Одржано такмичење Угоститељско туристичких школа

Izvor: Objava, 07.Jun.2018, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Одржано такмичење Угоститељско туристичких школа

ВРЊАЧКА БАЊА- Центар за децу и омладину Врњачка Бања реализује пројекат „Национална кухиња као обележје традиције и културе и шанса за запошљавање младих“ уз финансијску подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Дана 26. маја одржано је такмичење угоститељских школа у кабинетима куварства и услуживања Угоститељско туристичке школе Врњачка Бања. Учесници такмичења су биле екипе из Угоститељско туристичкe школe Врњачка Бања – школа домаћин такмичења, Угоститељско туристичке школе Пожаревац, Туристичко угоститељске школе Лесковац и Угоститељско туристичке школе Нови Пазар.
-Учесничке екипе су се такмичиле у припреми традиционалних јела која су карактеристична за крајеве из којих долазе. У оквиру овог такмичења свака школа је имала свој сто на коме је репрезентовала предјела и дезерте које су спремили претходног дана у својим школама, као и главна јела која су током такмичења припремали у кабинету куварства. Било је задовољства гледати разноликост и богатство кухиње која је карактеристична за лесковачке, пожаревачке, новопазарске и врњачке крајеве. Школа из Суботице је послала фотографије њихове учесничке екипе и предјела, јела и дезерт која су припремили у школи јер није било изводљиво да дођу са толике раздаљине да учествују на тамичењу. У сваком случају, као партнери у пројекту учествоваће у изради Националног е-кувара који ће ускоро бити доступан на web сајтовима свих школа и Омладинског центра'',каже Валентина Крстић менаџер овог пројекта.Жири у саставу Станоје Михајловић, Ђорђе Стефановић и Марија Чкребо уз стручну подршку специјалног госта Набил Ахо из Јерусалима донео је одлуку да се прво место додели свим школама, и то Новом Пазару за предјело мантије са овчијим киселим млеком, Лесковцу за предјело спржу и трљаницу, Пожаревцу за сармице од виновог листа и Врњачкој Бањи за дезерт ванилице и кифлице.
- Највећи бенефит такмичења је размена искуства како између ученика, тако и између професора и директора. Сви учесници су изразили своје велико задовољство и пожелели да ово такмичење настави да се одржава и наредних година и прерасте у традиционално.Као завршна пројектна активност предстоји израда е-Кувара са понудом националне хране карактеристичном за специфичне крајеве Србије са укључивањем традиционалне хране националних мањина'',каже Валентина Крстић
Драган Ивановић