Храна која помаже у борби против зимске депресије

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Dec.2022, 19:01

Храна која помаже у борби против зимске депресије

Сезонски афективни поремећај (САД) погађа око 8% опште популације, углавном се јавља у јесен или зиму, и медицински је назив за стање које многи називају зимском депресијом. Фото: Pixabay/monicore Већина стручњака верује да проблем потиче од начина на који тело реагује на дневну светлост. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Према речима стручњака који су покушали да објасне овај феномен, светлост која улази кроз очи изазива промене у нивоу хормона у телу. Иако се јавља и лети, САД се обично јавља у зимским месецима, а симптоми почињу око касне јесени када дани постају краћи, а температуре ниже. Ово може трајати до раног пролећа.
Уобичајени симптоми сезонске депресије укључују осећај туге, анксиозности, ниске енергије или летаргије и тешкоће у концентрацији на свакодневне активности. Не постоји једноставан и директан лек за ово стање, али постоје одређени начини који ће вам помоћи да се носите са симптомима повезаним са поремећајем. Према Кливлендској клиници, редовно вежбање, активности на отвореном, адекватан и квалитетан сан и уравнотежена исхрана могу ублажити симптоме. Иако не постоји посебна дијета која би вам помогла да избегнете сезонску депресију, постоје неке намирнице које вам могу помоћи да се одбраните од непријатних симптома, према саветима дијететичара.
Једите више хране богате витамином Д Познато је да витамин Д добијамо боравећи на отвореном. С обзиром на краће дане, а самим тим и краће излагање сунцу, витамин Д треба заменити на други начин. Према речима нутриционисте и ауторке спортске исхране Ејми Годсон, недостатак сунчеве светлости је главни узрок сезонске депресије. Клиника Мејо каже да је препоручена дневна доза витамина Д за одрасле 600 микрограма. Витамин Д ћете наћи у храни као што је кравље млеко, масна риба попут лососа и пастрмке, у јајима или у соку од поморанџе.
Оброци богати протеинима Конзумирање довољно протеина током дана може вам помоћи да управљате симптомима који долазе заједно са сезонском депресијом. Оброци богати протеинима помажу у одржавању нивоа енергије спречавајући пад шећера у крви који изазива промене расположења. Нутриционисти препоручују око 20 грама протеина по оброку, ако је могуће. Неке идеје за унос протеина у оброке су јаја или грчки јогурт са житарицама за доручак, пасуљ и пилетина у салати за ручак и пилетина или шкампи у тестенини за вечеру.
Ограничите унос прерађене хране и доданог шећера Једноставни шећери, који се често налазе у прерађеној храни и грицкалицама, могу изазвати скок шећера у крви, због чега се неко време осећате добро, али касније можете доживети значајан пад енергије. Низак ниво енергије може погоршати друге симптоме депресије које можда доживљавате. Прерађена храна повезана са симптомима депресије.
Најмање две шоље лиснатог зеленог поврћа дневно Нутриционисти предлажу да у своју исхрану сваког дана укључите најмање две порције лиснатог зеленог поврћа. Ово поврће је богато фолатима, а низак ниво фолата је повезан са депресијом према неколико студија. Сматра се да је то зато што недостатак фолата може пореметити метаболизам неуротрансмитера који су веома важни за расположење, укључујући серотонин, допамин и норадреналин.Поврће попут спанаћа, кеља, бок чоја, репе или зелене салате и други извори фолне киселине укључују пасуљ, поморанџе, шпаргле, авокадо и броколи.
Једите чешће, у мањим порцијама Уобичајени симптом САД је летаргија и недостатак енергије током дана. За борбу против овога, једите више оброка током дана, али мање порције. Оброци треба да буду богати влакнима и протеинима.
Иако можда нећете моћи у потпуности да избегнете сезонску депресију, придржавање ових навика у исхрани, активирање и провођење времена са онима које волите могу помоћи у ублажавању неких симптома повезаних са њом.
Koliko često treba da perete kapute i rukavice?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Храна која помаже у борби против зимске депресије се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.