Европска унија и Мађарска још увек без договора о помоћи Украјини

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Dec.2022, 18:23

Европска унија и Мађарска још увек без договора о помоћи Украјини

Немачка је данас подсетила Мађарску на важност поштовања демократских вредности Европске уније, преноси Ројтерс подсећајући да ЕУ прети да не испоручи милијарде евра помоћи Будимпешти уколико Мађарска не укине вето на заједнички зајам Украјини, као и на глобални корпоративни >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << порез. Фото: Pixabay/MészárcsekGergely „Владавина права је основа Европске уније“, рекла је данас ссефица немаццке дипломатије Аналена Бербок новинарима у Бриселу поводом мадјарске позиције.
Мађарска је блокирала заједнички зајам ЕУ Украјини од 18 млијарди евра, што су неке земље чланице протумачиле као покушај Будимпеште да уцени Унију како би деблокирала средства намењена Мађарској.
Европска унија и даље није испоручила Мађарској 5.8 милијарди евра из фонда за економске подстицаје, а према правилима ЕУ, ако до краја године не дође до договора, 70 одсто тог новца биће изгубљено. Средства су замрзнута због, како наводе из ЕУ, лошег стања владавине права у Мађарској, а Европска комисија предлаже да се замрзне додатних 7,5 милијарди евра због високог нивоа корупције.
Како наводи Ројтерс, Мађарска се противи заједничкој позајмици ЕУ Украјини, али каже да би уместо тога проширила билатералну помоћ Украјини. Та агенција наводи да Будимпешта сматра да је план ОЕЦД за минимални порез на добит против интереса Мађарске.
Један дипломата ЕУ је рекао Ројтерсу да је Бриселу важно да подржи Украјину. „Остало зависи од Мађарске, то је њихов новац“, рекао је тај извор.
Ministri EU sutra o statusu kandidata za Bosnu i Hercegovinu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европска унија и Мађарска још увек без договора о помоћи Украјини се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.