Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Dec.2022, 14:43

Борељ: Ирану нове санкције због гушења протеста и војних испорука Русији

Европска унија ће увести веома строге санкције Ирану због насилног гушења протеста широм земље и војних испорука Русији, саопштио је данас новинарима високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ. Фото: Танјуг/AP Photo/Virginia Mayo Он је ову изјаву дао >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << по доласку на састанак министара спољних послова Савета ЕУ, преноси ТАС.
„Одобрићемо веома строг пакет санкција. ЕУ ће предузети све што може да подржи младе жене и мирне демонстранте“, обећао је Борељ.
Он је појаснио да се санкције које данас треба да буду усвојене против Ирана уводе како из хуманитарних разлога, тако и због иранске подршке Русији. „Иран наставља да тврди да нису испоручивали дронове Русији након почетка рата и да не планира да шаље ракете у Русију. Хајде да видимо“, рекао је Борељ.
Он се дотакоа и погубљења двоје људи у Ирану.
„У петак увече имао сам дуг разговор са министром иностраних послова Ирана. Можете да претпоставите да смо свакако разговарали о овим погубљењима. Изразио сам забринутост Европске уније и осуду“, рекао је Борељ новинарима.
Према прелиминарним информацијама, ЕУ намерава да дода један број иранских грађана и организација на црну листу Европске уније,наводи ТАС С.
Како је раније известио дипломатски извор у Бриселу, ЕУ намерава да настави дипломатске напоре да спречи стварање нуклеарног оружја од стране Техерана. Иран је погођен протестима након смрти 22-годишње Махсе Амини 16. септембра.
Према званичној верзији, ову курдску девојку полиција је привела јер није носила прописно мараму на глави.
Током испитивања које је уследило, доживела је срчани удар и умрла. Друштвени медији су, међутим, пренели да је Амини претукла полиција.
У августу је Вашингтон пост објавио чланак у којем се тврди да Иран испоручује дронове у Русију,а касније је администрација САД дала сличне изјаве, које су Москва и Техеран више пута одбацили као неистините, наводи ТАС С.
Iran: Saradnja Rusije i Irana zasnovana na zajedničkim interesima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Борељ: Ирану нове санкције због гушења протеста и војних испорука Русији се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.