Петковић: Ситуација доведена до усијања, Срби шаљу вапај међународној заједници

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Dec.2022, 11:07

Петковић: Ситуација доведена до усијања, Срби шаљу вапај међународној заједници

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да Срби на барикадама на северу КиМ желе да сачувају мир, као и да тако шаљу вапај међународној заједници која никако да чује шта се дешава на Косову и Метохији. Фото: Танјуг/Сава Радовановић Петковић >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је за РТС рекао да су приче о могућим нападима на Кфор и Еулекс приштинска пропаганда, као и да би то био повод да се оптужи српски народ и да се још интензивније упадне на север КиМ.
Навео је да је још једна непроспавана ноћ за нама, поготову за Србе који су је провели на барикадама.
„Релативно је мирно, али ситуација је напета до тачке усијања, пре свега због намере Аљбина Куртија да се својим оружаним акцијама, упадом косовске полиције, обрачуна са српским народом на КиМ“, навео је Петковић.
Указао је да смо могли да чујемо саопштења која су дошла и од Американаца и од Енглеза, у којима кажу како је хапшење Дејана Пантића био повод који су Срби искористили како би подигли барикаде. Петковић је истакао да није реч само о томе и да није само хапшење Дејана Пантића узрок за барикаде.
„Наравно и то, јер су ухапсили невиног човека и држе га ко зна где и притом не знају за шта га држе, јер ни за шта није крив. Али десетине је и десетине разлога последњих месеци и година на које Београд и Срби са севера КиМ упозоравају. Реч је о кршењима људских права Срба на КиМ из дана у дан“, нагласио је Петковић.
Навео је да је више од 136 инцидената у овој години.
Петковић је нагласио да Срби на барикадама желе да сачувају мир, одбране бриселски процес и да тако шаљу свој вапај међународној заједници која никако да их чује шта се дешава на Косову и Метохији и која никако да види да Куртијеви полицајци упадају на север.
Указао је да су најпре говорили да су то патролни полицајци са лаким наоружањем, али да свакодневно видимо да су на северу РОСУ јединице, специјалци са дугим цевима и оклопним возилима. „Они немају право да буду на северу КиМ ни по једном споразуму, реч о кршењу свих споразума. Па нека нам објасне и Американци и Енглези и Европљани и сви остали – који споразум данас Аљбин Курти поштује, који споразум данас поштује било ко на Западу и када је реч о Повељи УН и Резолуцији 1244 и Бриселском споразуму и Вашингтонском споразуму“, додао је Петковић.
Истакао је да Приштина не поштује ниједан од тих споразума.
На питање да ли су барикаде једини начин мирног протеста, Петковић каже да се чује са Србима на северу КиМ, као и да су они сами донели одлуку о постављању барикада.
„Они на тај начин изражавају своје демократско право на миран начин, бране своје право на опстанак на простору КиМ, јер никако другачије нико није желео да чује њихов глас. На крају крајева, коме сметају те барикаде, чију слободу кретања Срби угрожавају овим барикадама? Па нема на северу КиМ Албанаца који пролазе тим путевима, па да кажемо да су на тај начин Срби спречили слободу кретања Албанцима“, рекао је Петковић.
Указао је да Срби желе на тај начин да покажу да су понижени, да сваког дана трпе институционално и свако друго насиље од Аљбина Куртија. Одговарајући на питање да ли је ово ванредно стање на КиМ и почетак рата, Петковић каже да чинимо све да сачувамо мир и стабилност.
„Због тога и позивамо и говоримо да је неопходно да се сви уразуме, све време и у комуникацији са Србима, а и из поруке председника Александра Вучића, поручујемо и нашем народу на КиМ да не наседају на провокације, јер имамо информације из обавешајних извора да је Приштина планирала да са неким члановима косовске полиције, који би били маскирани у цивилу, и који би инсценирали напад на Кфор и Еулекс, да онда то искористе и кажу како су Срби напали Кфор и Еулекс“, објаснио је Петковић.
Указао је да би то био повод да се оптужи српски народ и да се упадне још интензивније на север КиМ.
„Зато смо појачали ту врсту поруке и нашем народу на КиМ да не наседају на провокације, да Кфор и Еулекс морају да се поштују и да ми желимо њихово присуство на северу КиМ, јер су они дужни да заштите српски народ, а не да се баве питањем барикада“, истакао је Петковић.
Обајснио је да од тренутка када су српски полицајци напустили институције на северу КиМ све време говоримо да у том безбедносном вакуму морају да буду присутни и Кфор и Еулекс. „Зашто би Срби нападали Кфор и Еулекс? Реч је, наравно, о пропаганди Аљбина Куртија и Приштине, коју су одмах искористили и многи на Западу не би ли све време онда само говорили о бракидама, а нико да говори зашто је до тога дошло, зашто се и даље не формира Заједница српских оптшина – то је кључно питање“, поручује Петковић.
Навео је да је на Газиводе упала РОСУ полиција, као и да је малтеретирала портира. „Ставили му поцепану заставу, уперили пушку у груди и говорили му да се изјасни и каже у којој држави живи“, рекао је Петковић.
Истакао је да је српска застава била и да ће остати на Газиводама.
„Ми не желимо никакве провокације и никаке инциденте, све време инсистирамо на миру и стабилности – то је порука и Србима, то је порука и међународној заједници“, нагласио је Петковић.
Говорећи о изјави шефице немачке дипломатије Аналене Бербок, која је рекла да је неприхватљиво слање српских снага на КиМ, Петковић је поставио питање да ли то значи да су Немци преузели улогу команданта Кфора, који је једини овлашћен да о томе говори. „Предлог се упућује команданту Кфора у складу са Резолуцијом 1244, где ми тражимо да у складу са том Резолуцијом која је на снази се деси оно што тамо пише, а то је да дође до повратка наших безбедноснох снага до 1.000 њих на простор КиМ“, рекао је Петковић.
Навео је да ће бити процењивано и да ће у догледно време јавност бити обавештена када ће Влада и формално упутити тај захтев.
Dodatno ojačana barikada u Ibarskoj Slatini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Петковић: Ситуација доведена до усијања, Срби шаљу вапај међународној заједници се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.