Трач или истина: Интелигентнији људи мање варају?

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Dec.2022, 12:33

Трач или истина: Интелигентнији људи мање варају?

Превара свакоме може да се догоди и ту, нажалост, нема апсолутно никаквих правила. Барем ми тако мислимо, а судећи по великом истраживању из 2010. године, које је недавно објавио “Social Psychology Quarterly”, мушкарци са вишим коефицијентом интелигенције су вернији својим партнеркама. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pexels/Cottonbro Истраживање је, наиме, анализирало одговоре из анкете од хиљаду одраслих и тинејџера у САД и открило да ”интелигентни људи више цене моногамију и сексуалну ексклузивност од мање интелигентних људи”, тврди Сатоши Казанава, професор на Факултету економије и политичких знаности у Лондону који је уједно и аутор студије.
Разлог? С еволуцијског гледишта, модерни мушкарци могу боље да ослободе инстинкте ”пећинског човека” који их наводе да имају што више сексуалних партнерки. Они с нижим IQ-ом се пак не могу одупрети том инстинкту, па им је битно да спавају са што више жена, па им стога ни превара није страна.
Међутим, требало би истаћи да су научници такође открили и јасну разлику између преференција и понашања: интелигентни мушкарци истовремено су више ”ценили сексуалну ексклузивност, али су имали и више прилика да се упусте у ванбрачне афере”.
Раније истраживања су, такође, дефинисала и да жене и мушкарци имају тенденцију да варају из опречних разлога.
Студија из 2008. која је објављена у “American Sociological Review” показала је да су жене које су главни ”хранитељи” у вези ређе прељубнице, док чак 70 посто мушкараца који су главни извор прихода у породици и мушкараца који су финансијски независнији од жена, има већу тенденцију да превари своју бољу половину.
O čemu bi trebalo da razmislite pre nego što kažete čuveno „DA“?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Трач или истина: Интелигентнији људи мање варају? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.