Епл планира да део производње премести у Индију и Вијетнам

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Dec.2022, 17:02

Епл планира да део производње премести у Индију и Вијетнам

Амерички гигант у производњи паметних телефона Епл планира да део својих производних линија из Кине премести у друге земље југоисточне Азије, као што су Индија и Вијетнам, објавио је Вол стрит журнал. Фото: ТанјугAP Photo/Kathy Willens, File Аналитичари оцењују да то представља значајан >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << заокрет у покушајима да се смањи улога Кине у глобалном ланцу снабдевања, након што су произвођачи послали свесни ризика да производња буде концентрисана у тој земљи.
Кинеска стратегија нулте толеранције према корона вирусу, која је паралисала неке од њених ланаца снабдевања, и нарушена пословна клима у земљи могли би да буду главни мотив за одлуку Епла, наводе стручњаци, пренео је Глас Америке. Представник центра за економске прогнозе у оквиру Института за економска истраживања у Тајпеју Дарсон Чију рекао је за Глас Америке да многе компаније, укључујући и Епл, виде у Индији потенцијал да се такмичи са Кином и постане „следећа светска фабрика“, наводећи да је цена рада и земљишта у Индији знатно нижа него у Кини.
„Када узмемо у обзир крађу интелектуалне својине, односно технологије, сајбер-нападе на компаније унутар Кине, рестрикције које кинеска влада примењује на проток података, постоје бројни фактори који Кину чине мање привлачном средином за стране произвођаче, истакао је за Глас Америке директор за глобалну политику иновација у Фондацији за информациону технологију и иновације (ИТИФ) у Вашингтону“, Стивен Езел.
Езел је рекао да би и друге мултинационалне компаније могле да следе тај пример ако Епл буде успешно испоручивао производе из Индије, након што је један мали проценат својих Ајфона 14с произвео у тој земљи. Вол стрит журнал је 6. децембра објавио да је Епл позвао своје снабдеваче да активније планирају склапање производа у другим деловима Азије, посебно у Индији и Вијетнаму да би се смањила зависност од кинеских фабрика у којима се склапају Еплови уређаји.
Вол стрит журнал истиче да је дугорочни циљ Епла да 40 до 45 одсто својих Ајфона испоручује из Индије, док се тренутно у тој земљи производи мање од 10 одсто.
Erbas i Reno će zajedno proizvoditi baterije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Епл планира да део производње премести у Индију и Вијетнам се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.