Обележава се Међународни дан људских права

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Dec.2022, 11:36

Обележава се Међународни дан људских права

Међународни дан људских права обележава се данас, на дан када је 1948. године Генерална скупштина Уједињених нација усвојила Универзалну декларацију о људским правима, а ове године под мотом „Достојанство, слобода и правда за све“. Фото: Pixabay/jifreire3 У поруци поводом дана људских >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << права, генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је земље чланице, цивилно друштво, приватни сектор и остале да ставе људска права у средиште својих напора како би се зауставили „данашњи штетни трендови“.
„Свет се суочава с међусобно повезаним изазовима за људска права без преседана“, навео је Гутереш.
Генерални секретар УН је упозорио да су глад и сиромаштво у порасту, чиме су угрожена економска и социјална права стотинама милиона људи. Гутереш је саопштио и да се медијске слободе и безбедност новинара у опасном паду у скоро свим деловима света.
„Нестаје поверење у институције, нарочито међу младима. Пандемија ковид-19 је довела до повећања нивоа насиља над женама и девојчицама“, рекао је Гутереш.
Људска права су универзална права која има сваки човек без обзира на националност, пол, националност, веру, расу, језик или било који други статус.
Обухватају право на живот, образовање, рад, здравље и слободу.
Универзална декларација о људским правима била је први правни документ који је утврдио основна људска права која треба универзално заштитити. Обележавање овог датума установљено је 1950. године на Генералној скупштини Уједињених нација.
Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права истакла је у саопштењу поводом Међународног дана људских права да су кризна времена тест за заштиту људских права и да, пошто се људска права и даље крше, морамо да радимо заједно у духу дијалога и на националном и на међународном нивоу, ако желимо да остваримо постулат садржан у Универзалној декларацији о људским правима о свету у коме су сви једнаки у правима.
Gojković: Ljudska prava glavni stub napretka društva i države

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Обележава се Међународни дан људских права се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.