Колико често треба да перете капуте и рукавице?

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Dec.2022, 19:00

Колико често треба да перете капуте и рукавице?

Многи од нас не перу довољно често капуте и рукавице, али замислите са колико прљавих ствари ови предмети долазе у контакт – од јавног превоза до свих других нечистих површина. Фото: Pixabay/MabelAmber Ако сте део 38% људи који перу капуте само једном годишње или ређе, или 28% који перу своје >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << шалове истом учесталошћу, постоје добре вести.
Нема много заразних болести које се преносе преко одеће, али ризик и даље постоји. 
Шта се накупља на одећи коју месецима чувамо у магацинима и затвореним кутијама? Бактерије и вируси се не задржавају предуго на одећи и обично нестају у року од неколико дана или недеља. Не би требало да имате проблема са бактеријама и вирусима. Већа је вероватноћа да ћете наићи на алергене из животне средине као што су гриње и алергени у затвореном простору као што је перут кућних љубимаца, која се може акумулирати на одећи током складиштења услед влаге. Такође, треба поменути и буђ, посебно ако су предмети били на влажном месту.
Зато је одећу боље чувати у пластичним контејнерима и кесама него у картонским кутијама.
Изложеност овим алергенима може изазвати симптоме као што су кијање, цурење из носа и свраб очију код оних који су осетљиви или имају неке алергије. То такође може потенцијално да погорша симптоме астме и погорша екцем, ови алергени изузетно мали, али да одећу свакако треба прати како би се смањила изложеност спољним алергенима.
Капуте, рукавице, шалове и слично треба опрати пре него што их спремите за нову зиму.
Шта ако обучете капут и нисте га прво опрали? Иако ће одећа доћи у контакт са вирусним честицама, микроорганизмима који изазивају вирусе хепатитиса А и Б, стафилококом, салмонелом, полен је мањи проблем због хладног времена,  одећа и даље може бити контаминирана патогенима, вирусима или бактеријама које могу изазвати разне болести црева.
Прање зимске одеће и аксесоара треба направити три до пет пута у сезони, а аксесоари који је чешће у контакту са прљавијим површинама, попут рукавица, треба чешће прати.
Рукавице су најосетљивије јер су у контакту са свим и свачим. Носите их у јавном превозу, држите се за металне шипке, отварате врата, притискате дугмад у лифту, па би требало да их перете чешће и бар једном недељно.
Ако носите рукавице које се не перу, препоручује се да имате два пара и да их мењате током недеље како би честице вируса нестале. Ако је нешто прљаво и контаминирано, оперите то што је пре могуће.
Како да перете ову врсту одеће? Саветујемо да се увек придржавате препорука произвођача које су наведене на етикети. Осим одевних предмета који захтевају хемијско чишћење, прање у најтоплијој води коју препоручује произвођа“ детерџентом и избељивачем (на тканинама безбедним за избељивање) „убити сваки вирус“. Након тога ставите одећу у машину за сушење на температури препорученој на етикети.
Kako negovati kapute tokom zime?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико често треба да перете капуте и рукавице? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.