Од данас – нова ера

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Dec.2022, 16:56

Од данас – нова ера

Прве кованице са ликом британског краља појавиће се у оптицају у поштама широм Велике Британије од четвртка. Фото: Pixabay/InspiredImages Краљев портрет прво ће се појавити на кованици од 50 пенија, а наличје новчића или „реп“ обележава живот и наслеђе краљице Елизабете II, преноси Јутарњи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << лист.
Комеморативна верзија новчића објављена је у октобру, генеришући рекордан број посетилаца веб странице Краљевске ковнице у наредна 24 сата.
Око 9,6 милиона кованица од 50 пенија коначно ће ући у оптицај, у складу са потражњом.
Ребека Морган, директорка колекционарских услуга у Краљевској ковници, рекла је: „Данас обележавамо нову еру за кованице у Уједињеном Краљевству, с ликом краља Чарлса III који се појављује на 50 пенија у оптицају“.
„Краљевској ковници је поверено стварање кованица са ликом монарха више од 1.100 година и ми смо поносни што настављамо ову традицију током владавине краља Чарлса III“.
Краљеву фигуру креирао је вајар Мартин Џенингс, а Чарлс ју је лично одобрио. У складу са традицијом, портрет краља је окренут улево – у супротном смеру од покојне краљице.
На наличју кованице од 50 пенија је дизајн који се изворно појавио на круни из 1953. године, у спомен на краљичину крунидбу.
Укључује четири четвртине краљевског грба приказаног унутар штита. Између сваког штита је амблем домородаца: ружа, чичак, детелина и празилук.
Сви новчићи Уједињеног Краљевства са ликом краљице Елизабете ИИ остаће законито средство плаћања и у активном промету.
Today the first coins bearing the official effigy of #KingCharlesIII will appear in circulation around the UK.
The King’s portrait will first appear on a 50p, with the “tails” side of the coin commemorating the life and legacy of #QueenElizabethII. #otd #onthisday #history pic.twitter.com/a33IU5KHq3
— Quality Pocket Books By Roy Charles (@QualityPocketBk) December 8, 2022

Novi udarac za Putina: Ruski tehnološki gigant napušta zemlju?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Од данас – нова ера се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.