Си Ђинпинг у историјској посети Саудијској Арабији

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Dec.2022, 18:09

Си Ђинпинг у историјској посети Саудијској Арабији

Кинески председник Си Ђинпинг допутовао је данас у Саудијску Арабију како би разговарао са лидером те земље Мухамедом бин Салманом, као и лидерима других заливских и арапских земаља, како би са њима разговарао о јачању јединства и сарадње, преноси Ројтерс. Фото: Танјуг/Saudi Press >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Agency via AP) Очекује се да Кина потпише уговоре вредне 30 милијарди долара са Ријадом, као и низ споразума са другим заливским земљама, наводи саудијска новинска агенција СПА.
Како наводи Ројтерс, на тај начин ће се продубити везе између Кине која је највећи светски потрошач енергије и главни трговински партнер заливских произвођача нафте и гаса, са Саудијском Арабијом, која је за Кину највећи добављач нафте.
Саудијски министар енергетике принц Абдулазиз бин Салман је рекао да ће та земља остати поуздани енергетски партнер Кине.
“Наша сарадња је помогла да се одржи стабилност глобалног тржишта нафте, и Саудијска Арабија ће остати поуздан партнер Кине у овој области“, рекао је он и додао да ће те две земље настојати да појачају сарадњу у ланцима снабдевања енергијом, између осталог и постављањем регионалног центра за кинеске фабрике у Саудијској Арабији.
Сијев састанак и директни разговори са Саудијском Арабијом представљају “епохалну прекретницу у историји кинеско-арапских односа“, рекла је портпаролка кинеске дипломатије Мао Нинг и додала да ће Пекинг након овога дати “снажну изјаву о јачању јединства и сарадње“.
Према наводима Ројтерса, власти у Ријаду су фрустриране постепеним одвајањем Вашингтона од Блиског истока, а Кину виде као прилику за економску добит без тензија.
Бела кућа је саопштила данас да је Сијева посета пирмер покушаја Кине да изврши утицај, али да то неће променити политику САД према Блиском истоку.
Kineska vakcina „Sinovak“ dobila dozvolu za uvoz u Nemačku

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Си Ђинпинг у историјској посети Саудијској Арабији се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.