Вучевић: Нисам донео одлуку о увођењу војног рока, већ дао предлог

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Dec.2022, 10:54

Вучевић: Нисам донео одлуку о увођењу војног рока, већ дао предлог

Обавезно служење војног рока није укинуто већ је у скупштини привремено суспендовано, рекао је данас министар одбране Милош Вучевић и додао да се о враћању војног рока размишља због тога што је војни састав недовољно попуњен због могућих елементарних непогода, а не због рата >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за који се Србија спрема. Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије „Није донета одлука о враћању војног рока. Она захтева озбиљну и стручну анализу и то није одлука која се доноси преко ноћи, нити то значи да је Србија ближа сукобима па неко хоће да мобилише децу. Разматра се та могућност из простог разлога што није довољна попуњеност састава“, рекао је Вучевић.
Говоримо о обучавању за ванредне ситуације, додаје министар и подсећа да су то ситуације када се очекује да реагује полиција и војска, као што је то недавно био случај са поплавама у Новом Пазару и Тутину.
Министар је нагласио да је то тема о којој се разговара, и да постоје разни модалитети служења.
„Јасно да не може да се врати 12 месеци, али постоји неколико модалитета – на неколико недеља, три месеца, шест месеци. Да би припремили војнике официри би тражили дужи период, али и три недеље је много више него ништа“, истиче Вучевић.
Закључио је да је недовољна попуњеност састава Војске Србије велики проблем, да одлука о враћању обавезног служења војног рока није донета, као и да није приоритетна, и да је уколико буде донешена потребан одређени временски период да се све припреми и логистички.
„Раде се стручне анализе, биће јана расправа и ако питате да ли је то политичка одлука – јесте. То је нешто о чему ће се разговарати, а како би се донела та одлука потребан је одређени временски период да војска припреми логистики шта је потребно. Ми смо имали деценије уништавања, где су затваране касарне, официри отпуштани и осуђивани, а опрема топљена за 200 евра“, закључио је министар.
Vučević: Situacija na Kosovu i Metohiji napeta, dovoljna je jedna šibica za eskalaciju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучевић: Нисам донео одлуку о увођењу војног рока, већ дао предлог се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.