Кинески извоз и увоз пали у новембру више од очекивања

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Dec.2022, 10:49

Кинески извоз и увоз пали у новембру више од очекивања

Кинески извоз и увоз пали су у новембру знатно изнад очекивања, јер су слаба глобална и домаћа тражња, прекиди производње изазвани ковидом и пад домаћег тржишта некретнина извршили притисак на другу највећу светску економију. Фото: Танјуг/AP/Ng Han Guan Извоз је потонуо у новембру >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за 8,7 одсто на годишњем нивоу, далеко више него у октобру кад је пад износио 0,3 посто. То је уједно најгори извозни резултат од фебруара 2020, показали су данашњи званични подаци, извештава Ројтерс.
Аналитичари су у анкети британске агенције предвидјали смањење извоза од 3,5 процената.
Кинеске одлазне пошиљке робе посустају од августа јер су растућа инфлација, нагло повећање каматних стопа у многим земљама и криза у Украјини гурнули глобалну економију на ивицу рецесије.
Еплов добављач, компанија Фокскон, објавила је да су њени приходи у новембру пали за 11,4 посто у односу на прошлу годину, због проблема с производњом узрокованим мерама контроле ковида у највећој светској фабрици ајфона у Џенгџоу.
Бродски превоз терета из кинеских лука ка Европи и западној обали САД пао је за 21,2, односно за 21 проценат респективно у односу на октобар, према подацима Шангајског бродарског тржишта, што потврђује тренд слабљења извоза због смањене спољне тражње.
Кинески увоз је такодје нагло опао, за 10,6 одсто у новембру, након пада од 0,7 процената у октобру, што је најгори пад од маја 2020.
Све то је резултирало смањењем трговинског суфицита на 69,84 милијарде долара, у поређењу са суфицитом од 85,15 милијарди долара у октобру. Аналитичари су предвиђали суфицит од 78,1 милијарду долара, наводи Ројтерс.
Француска премијерка: Ако сви штедимо, презимићемо без искључења струје

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кинески извоз и увоз пали у новембру више од очекивања се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.