Отварање изложбе „Дневници сеоба: записи о новосадским породицама“ у Прометеју

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2022, 16:11

Отварање изложбе „Дневници сеоба: записи о новосадским породицама“ у Прометеју

Изложба Дневници сеоба – Записи о новосадским породицама, ауторки др Гордане Петковић и Коране Боровић, у Галерији Издавачке куће Прометеј, биће постављена од 8. до 27. децембра 2022, и друга је по реду у години у којој Нови Сад носи титулу Европске престонице културе. Фото: Издавачка >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кућа Прометеј Прва изложба, на којој су представљене новосадске породице Шосбергер, Карлаварис, Капамаџија и Бори, отворена почетком ове године у оквиру програмског лука Сеобе (фебруар-март), изазвала је одличне реакције публике. Из тог разлога, али и у намери да се у наредним годинама представе старе новосадске породице, у овом месецу уследиће још једна изложба на којој ће бити представљене породице Ивковић, из које су потекли чувени новосадски штампари, књиговесци, књижари и трговци, Сакач, чији су припадници угледни лекари, и Хаџи, чувени адвокати и спортски радници.
Основни циљ изложбе „Дневници сеоба – Записи о новосадским породицама“ јесте да се сачувају за будућност драгоцени подаци о новосадским породицама, које су изнедриле уважене чланове локалне заједнице, а који су често излазили из тих оквира.
Значајан сегмент, на којем истраживање почива, јесте коришћење грађе из приватних, породичних збирки, најчешће брижљиво чуваних и далеко од очују шире јавности.
На основу документарне грађе (докумената и фотографија) и одабраних личности и породичних докумената, усмених предања и анегота, које су сачуване у наведеним породицама, публика ће имати прилику да упозна јавну и приватну историју њихових најугледнијих чланова. Посетиоци ове изложбе имаће прилику да се увере у мултикултуралност нашег града и суживота припаданика различитих националних заједница, које су утицале на формирање његовог идентитета.
Сеобе јесу специфичност Новог Сада, а свака од представљених породица дошла је у одређенеом тренутку у прошлости, даљој или ближој, и настанила се у овом граду, који је био и остао тачка њихових сусрета.
Отварање изложбе је у четвртак, 8. децембра 2022, у 18 сати, у Галерији Прометеј, Светозара Милетића 16.
Изложба ће трајати до 27. децембра, а током тог периода биће органозовани пратећи програми за сваку од наведених породица. Srpsko narodno pozorište: Budite deo Pozorišnih novogodišnjih priča

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Отварање изложбе „Дневници сеоба: записи о новосадским породицама“ у Прометеју се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.