Вархеји: Смањивање цене роминга је права интеграција Западног Балкана

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2022, 15:00

Вархеји: Смањивање цене роминга је права интеграција Западног Балкана

Европски комесар за проширење Оливер Вархеји изјавио је данас на самиту у Тирани, где је потписана декларација о снижавању цене и укидању роминга између ЕУ и земаља Западног Балкана, да је управо то права и конкретна интеграција региона ЗБ у ЕУ и да ће такве активности у наредном >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << период бити додатно појачане. Фото: Wikimedia Commons/European Parliament from Десет оператера је потписало декларацију, скори сви из региона, осим Водафона и Ипка, као и највецхи из ЕУ попут Дојче телекома, рецено је на конференцији за медије.
Како је саопсстено, сниззавање цена ромигна измедју ЗБ и ЕУ цхе поццети од 1. октобра 2023. године.
“То је права интегација ЗБ за коју се сви боримо, није козметиццка ствар, адкадемска или филозофска идеја идеја, вецх права ствар и све ћемо висе то и да радимо”, поруццио је Вархеји на самиту ЕУ-ЗБ у Тирани.
Он је на конференцији за медије истакао да је за ЕУ то на врху агенде када је рецц о ЗБ – не само политиццка агенда и приоритети већ и одрззив економски, друсствени и инклузивни раст.
“Роминг саобарћај треба да буде свима приступаццан, да могу да га сви користе по ценама које градјани могу да приуссте и ова декларација је веома ваззан корак у том правцу и биће на корист свима”, истакао је Вархеји.
Нагласио је да је циљ да градјани ЗБ могу лакссе да посете земље ЕУ и да се осећају, када је реч о дигиталном простору, као код куће.
Изразио је уверење да ће већина провајдера прихватити ту декларацију. Вархеји је нагласио да је искуство са укидањем наплате роминга унутар ЗБ показало да је дошло до великог развоја телекомуникационог тржисста због повецхања кориссцхења и интернет и класичних позива.
Како је рекао, дошло је у другој половини прошле године до повећања коришћења роминга у регион око 100 одсто, а у коришћењу интернет чак 460 одсто, док су минути класичних позива повећани на 143 милиона минута, што значи да су дуплирани.
Ово није била само добра пословна прилика за операторе већ и грађане, рекао је Вархеји.Ово је задатак и за нас у регион да створимо добар регулаторни оквир и услове да оператори могу да уживају као у Европи.
EU i zemlje Zapadnog Balkana smanjuju i ukidaju cenu rominga

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вархеји: Смањивање цене роминга је права интеграција Западног Балкана се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.