Лајен: Западни Балкан поново напредује

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2022, 11:31

Лајен: Западни Балкан поново напредује

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је данас, пред Самит ЕУ-Западни Балкан у Тирани, да је поново видљив напредак у том региону. Фото: Танјуг/WeAP Photo/Jean-Francois Badias Фон дер Лајен је, у изјави новинарима, казала да ће данашњи скуп бити занимљив, јер се ради о практичном >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << напретку региона који је важан ЕУ.
„Прва тема биће енергетска безбедност, и успоставили смо енергетски пакет. Он предвиђа 500 милиона евра које ће земље Западног Балкана добити за помоћ швојим буџетим и привреди, и 500 милиона евра за за улагање у обновљиву енергију, енергију будућности“, нагласила је она.
Даља тема, казала је, биће бесплатан роминг између ЕУ и Западног Балкана.
„Наравно разговараћемо и о приступним процесима. Радује ме што БиХ тежи ка статусу кандидата. Лепо је што су Северна Македонија и Албанија усред отварања приступних преговора. Поново имамо напредак на Западном Балкану“; истакла је она.
Казала је да ЕУ ради интензивније са земљама Западног Балкана.
Подсетила је да је недавно посетила све земље региона, да је одржан Самит у оквиру Берлинског процеса, да је пре пар месеци био Самит ЕУ-Западни Балкан.
„Чешће се виђамо него што је то био случај пре пар година. Зато и кораци који се праве између скупова не могу бити огромни. Али много корака води у правом смеру“, истакла је Фон дер Лајен.
Указала је да брзина приступа зависи од самих земаља кандидата.
„Неке земље су успеле да заврше тај процес за четири до шест година, а неке за 10 година, и неке ни више деценија нису успеле да га окончају. Процес узависи од тога шта је земљама кандидат спремна да испоручи“, поручује она.
Фон дер Лајен је, на питање да ли је рат у Украјини убрзао процес, рекла да је та брутална агресија показала да се води борба ко ће се наметнути аутократија и право јачег, или демократија и међународно право.
Та борба, каже, примећује се и на Западном Балкану, где Русија и Кина покушавају да шире свој утицај, али је ЕУ највећи инвеститор и најтешњи партнер.
„Зато постављамо питање „на чијој сте страни – страни демократије или не. Код свих земаља примећујем да је циљ чланство у ЕУ главни и то подржавамо“, рекла је она.
На питање како ствари стоје око ширења Шенгена и противљења Аустрије, поручила је да је Аустрија јако погођена илегалном миграцијом, која се у односу на прошлу годину утростручила.
„Због тога је потребна солидарност и подршка Аустрији. Миграцијом мора да се управља, и зато Аустрија с правом тражи солидарност и помоћ“; нагласила је она.
Putin: Evroazija lokomotiva globalnog ekonomskog razvoja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лајен: Западни Балкан поново напредује се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.