Европљани грабе клима- уређаје и каљеве пећи

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2022, 10:15

Европљани грабе клима- уређаје и каљеве пећи

Колико ће наступајућа зима бити „смрзавајућа” на евроазијском континенту (температуре у Норвешкој су 6,9 степени Целзијуса ниже од уобичајених за ово доба године, док су у Монголији пале на минус 47 степени), директно ће утицати на профил енергетске кризе у ЕУ, али и у Кини – >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << водећем конкуренту Европљана у грозничавој трци за „заменским” течним гасом (ЛНГ). Фото: Unsplash/biworks И док на берзама будно прате прве знаке пражњења европских гасних складишта (резерве су око 94 одсто, у Немачкој, кажу целих 99 одсто), први знаци европске енергетске драме већ су ту.
Тако је највећа немачка покрајина Северна Рајна-Вестфалија (седиште 20 од 50 водећих домаћих компанија и око 700.000 малих и средњих фирми), средином седмице прогласила „ванредну хитну ситуацију” због енергетске кризе. Суочена с највећим падом БДП-а у својој историји (2,8 одсто у трећем кварталу ове године), Северна Рајна-Вестфалија у новонасталој енергетској оскудици, а ради заштите привреде и стандарда становништва, планира да се догодине додатно задужи за још пет милијарди евра, пренео је Блумберг.
Истовремено, стрепњу од оскудице гаса у најхладнијем делу године изражавају и у Ирској. „Енергетски смо 70 одсто зависни од испорука гаса из Велике Британије, шта ће бити с нашим снабдевањем ако на Острву дође до несташица“ пита се ирски европосланик Били Келехер.
Да невоља буде већа, чак и метеоролози најављују да је, након изузетно топле јесени, у Европи изгледна сезона грејања „без кочнице”.
„Повећана тражња за огревом следи широм Британије, северне Европе, Скандинавије и западне Русије”, прогнозира Оливија Берч, метеоролог из „Ведер ко”.
„Глобална продаја клима-уређаја скочила је за 15 одсто, а највише у ЕУ, где је порасла 35 одсто”, наводи извештај Међународне агенције за енергију (ИЕА) објављен у среду. Европску јагму за клима-уређајима предводе Пољска, Холандија, Италија и Аустрија, где је њихова продаја у првом полугођу 2022. удвостручена у односу на исти период лане, наводи ИЕА.
Истовремено, платежно имућнији Европљани изгледа да се отимају за високе каљеве пећи шведске фирме „Габријел Какелунгар АБ” по „ситној” цени од око 8.200 долара, озидане коришћењем више од 80 керамичких плоча, у појединим верзијама руком осликаних. „Пећи на дрва све су траженије”, потврђују у тој фирми.
Mali: Udeo našeg javnog duga u BDP manji nego u Evropskoj uniji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европљани грабе клима- уређаје и каљеве пећи се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.