Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2022, 09:16

Самит лидера ЕУ-Западни Балкан у Тирани, присуствује и председник Вучић

Самит лидера ЕУ – Западни Балкан биће одржан данас у Тирани, први пут у региону а поред највишних званичника ЕУ, на овом скупу учествоваће и лидери 27 земаља чланица, као и региона, међу којима ће бити и председник Србије Александар Вучић. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић
Самитом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ће председавати председник Савет ЕУ Шарл Мишел, а присуствоваће и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

У главни град Албаније долазе готово сви лидери ЕУ, међу њима и Емеануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц, Вучић ће имати и низ билатералних сусрета са званичницима земаља учесница, међу којима су председник Владе Краљевине Белгије Александар Де Кро, као и председник Владе Краљевине Холандије Марк Руте.
Како Вучић најавио јуче, током самита сусрешће се и са француским председником Емануелом Макроном. Главне теме самита у Тирани биће заједничко решавање последица руске агресије на Украјину, интензивирање политичког и политичког ангажмана, јачање безбедности и изградња отпорности на страно мешања, суочавање са изазовима миграције, борба против тероризма и организованог криминала.
Самит је прилика да се поново потврди кључни значај стратешког партнерства између ЕУ и ЗБ, региона са јасном перспективом ЕУ, саопштила је ЕУ.
Према званичној агенди самита у Тирани  пре подне предвиђено је потписивање споразума ЕУ и земаља Западног Балкана о смањењу цена роминга, после чега ће бити одржане пленарне сесије.
На крају је предвиђена и заједничка конференција за медије на којој ће говорити председник Шарл Мишел, Фон дер Лајен и премијер Албаније Еди Рама.
Учесници самита треба да усвоје и декларацију којом се потврђује посвећеност перспективи чланства Западног Балкана у ЕУ за земље ЗБ и убрзање тог процеса.
Вучић: Идем у Тирану, борићу се за нашу земљу

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Самит лидера ЕУ-Западни Балкан у Тирани, присуствује и председник Вучић се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.