Намирнице богате влакнима

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Dec.2022, 18:02

Намирнице богате влакнима

Влакна су невероватно важна. Вероватно сте већ упознати са овом изјавом. Они доносе читав низ здравствених предности, али одређене врсте влакана могу подстаћи губитак тежине, снизити ниво шећера у крви и помоћи у борби против затвора. Фото: Pixabay/LustrousTaiwan Влакна су општи термин >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << који се односи на било коју врсту угљених хидрата које тело не може да свари или разгради. Чињеница да их наше тело не користи као гориво не чини их мање вредним за опште здравље.
Иако је унос влакана је важан за регулисање варења, чињеница је да многи људи не уносе у довољним количинама (према неким препорукама то је 25 грама за жене и 38 за мушкарце). На срећу, повећање уноса влакана је релативно једноставно, важно је само да интегришете храну богату влакнима у вашу исхрану. Постепено повећавајте дневни унос влакана како бисте избегли нежељене ефекте као што су надимање и гасови. Пијење пуно воде уз повећање уноса влакана такође може помоћи у смањењу ових симптома.
Одабрали смо намирнице које су богате влакнима и које су и здраве и укусне: Крушке Крушке су укусно и хранљиво воће и један од најбољих воћних извора влакана. На 100 грама крушке има 3,1 грама влакана.
Јагоде Јагоде су укусна и здрава опција и налазе се на листи воћа са највећом нутритивном вредношћу. Могу се похвалити великим количинама витамина Ц, мангана и разних моћних антиоксиданата. У сто грама јагода има два грама влакана.
Авокадо Авокадо је јединствено воће. Пун је здравих масти и богат витамином Ц, калијумом, магнезијумом, витамином Е и разним витаминима Б. Може да буде део читавог низа укусних рецепата, али сто грама авокада садржи 6,7 грама влакана.
Јабуке Укусне су и здраве и релативно богате влакнима – 2,4 грама влакана на сто грама јабуке.
Малине Малине су хранљиве, интензивног укуса и пуне су витамина Ц и мангана, али поред тога, 100 грама малине има и 6,5 грама влакана.
Банане Банане су одличан извор хранљивих материја, укључујући витамин Ц, витамин Б6 и калијум. Сто грама банане садржи 2,6 грама влакана.
Шаргарепа Шаргарепа је укусно, хрскаво и веома хранљиво коренасто поврће. Богата је витамином К, витамином Б6, магнезијумом и бета-каротеном, антиоксидансом који се у организму претвара у витамин А. Шаргарепа се лако уклапа у вашу исхрану, али има 2,8 грама влакана на 100 грама.
Цвекла Цвекла је богата важним хранљивим материјама као што су фолна киселина, гвожђе, бакар, манган и калијум. Такође има 2,8 грама влакана на 100 грама.
Броколи Броколи је једна од најхранљивијих намирница на нашој планети. Пун је витамина Ц, К, фолата, витамина Б, калијума, гвожђа и мангана. И то није све. Такође је богат протеинима, али има 2,6 грама влакана на 100 грама.
Батат Слатки кромпир је богат бета-каротеном, витаминима Б и разним минералима. Садржи 2,5 грама влакана на сто грама.
Тамна чоколада Како то обично бива, шећер је на месту. Тамна чоколада је укусна и хранљива храна богата антиоксидансима и хранљивим материјама. Важно је само одабрати тамну чоколаду са садржајем какаоа од 70 посто или више, без додавања шећера. У сто грама тамне чоколаде има 10,9 грама влакана. Наравно, нећете га конзумирати у овим количинама сваки дан, довољна је и коцка.
Шта ће се догодити у вашем телу ако сваки дан једете авокадо?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Намирнице богате влакнима се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.