Молдавија најављује куповину електричне енергије

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Dec.2022, 20:18

Молдавија најављује куповину електричне енергије

Заменик премијера Молдавије Андреј Спину најавио је данас енергетски споразум који би, према његовим речима, смањио ризик од великих несташица електричне енергије. Фото: Pixabay/Pexels Спину је рекао да ће државна комунална компанија за дистрибуцију “Енергоком“ купити довољно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << струје од највеће електране у земљи што би, у комбинацији са увозом електричне енергије из Румуније требало да подмири све потребе Молдавије у децембру, преноси Ројтерс.
Молдавија, једна од најсиромашнијих европских земаља, претрпела је штету због честих нестанака струје изазваних већом потрошњом и лимитираним дотоком природног гаса из Русије, али и због руских ваздушних удара на електро-енергетску инфраструктуру у суседној Украјини.
Рад термоелектране која се налази на отцепљеној територији Молдавије која је лојална Москви, зависи од руског гаса који јој испоручује Кишињев, наводи Ројтерс. Када је Русија за 40 одсто смањила испоруке гаса ова термоелектрана престала је да снабдева струјом друге делове Молдавије.
Званични Кишињев се од тада ослања на скупљу, румунску струју, али и даље су чести нестанци електричне егергије због руских удара у Украјини, додаје британска агенција.
Mali: Stanje srpskih finansija stabilno, na računu 300 milijardi dinara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Молдавија најављује куповину електричне енергије се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.