Естонија купује америчке ракетне системе

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Dec.2022, 19:52

Естонија купује америчке ракетне системе

Естонија јача своје одбрамбене способности куповином напредног америчког ракетног система, а реч је о највец́ем пројекту набавке наоружања у историји те земље, саопштили су данас естонски званичници. Фото: Pixabay/fotshot Уговор САД са Естонијом, која је чланица НАТО и граничи се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << са Русијом, вредан је преко 200 милиона долара.
Уговор који је потписан у петак обухвата ракетни систем високе покретљивости и укључује додатну опрему као што су ракете и обуку, преноси АП.
У склопу споразума су и системи ХИМАРС са дометом од 70 до 300 километара, наводи се у саопштењу Естонског центра за одбрамбене инвестиције.
Очекује се да ће компанија Локид Мартин која производи ракете ХИМАРС извршити прве испоруке 2024. године, међутим естонски званичници нису открили о колико ракетних система је реч, иако локални медији наводе да је у питању куповина шест система.
“Набавка вишецевних ракетних система ХИМАРС је нови важан корак у развоју одбрамбених способности Естоније“, потврдио је у саопштењу Одељења за развој способности одбрамбених снага Естоније начелник те службе потпуковник Карел Маесалу.
Балтички суседи Естоније, Летонија и Литванија или имају или су тренутно у процесу набавке сопствених система ХИМАРС.
Britanija više nije većinski hrišćanska zemlja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Естонија купује америчке ракетне системе се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.