Типови вежбача у новосадским теретанама

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Dec.2022, 19:03

Типови вежбача у новосадским теретанама

Са хладнијим временом теретане у Новом Саду су све пуније. Морају се „преживети“ зима и празници, са мање од 10 килограма вишка, те је добро знати шта вас очекује у вашим изабраним теретанама. Фото: Pixabay/Andrea Piacquadio Било да тренирате у теретанама од 500  или од 30 метара квадратних, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << свеједно је, пошто ћете готово сигурно наићи на бар неку од следећих личности, а у екстремним условима могуће и на све.
Пре него што почнемо, да нагласимо да итекако подржавамо сваку вртсу физичке активност, па и тренинге у теретани, који су есенција за здрав живот, уколико се раде исправно наравно. Међутим узимајући у обзир да се Новосађани различито приступају готово свим делатностима у животу, исти је случај и са вежбањем.
Фото: Pixabay/lewisgoodphotos У овом чланку ћемо описивати типове мушкараца  у теретани, али не брините доћи и женска популација на ред, али је потребно темељније истраживање, будући да су жене вежбачи веома комплексан појам. Почетник
Фото: Unsplash/Sam Moghadam Khamseh Пошто је ова категорија „унисекс“, важиће и за мушкарце и за жене. Неколицина разлога постоји за кретање у теретану. Могуће да сте прекинули спортску каријеру, али желите да останете физички активни, могуће да сте прекинули „кауч“ каријеру па желите да постанете физуички активни. Желите да смршате, да се угојите или једноставно боље себи да изгледате.
Почетници се обично упуштају у тренинге у теретани, са својим „искуснијим“ другарима/цама, те зависе од знања својих пријатеља. Мале килаже и коришћење готово сваке справе у теретани су бољке почетничког приступа тренингу, уколико немају неко претходно спортско искуство, ови тренинзи се могу претворити у ноћну мору.
Прво – вероватно ће доћи до повреде, друго – неће се видети напредак, тако да постоје изгледне шансе да се почетници разочарају у теретану, пре него што су заправо и почели. Треба имати на уму да вам је потребно стрпљење и за мршављење, као и за набацивање килаже, поготово ако се нисте бавили спортом пре тога.
Персонални тренери Једно од најпопуларнијих занимања данашњице, свако има утисак да може да ради овај посао, сем што заправо не може. Нови Сад има велики број добрих и поузданих персоналних тренера, али има и оних који ће своје муштерије сместити пре у инвалидска колица, него на „Men’s Physique“ такмичење, тако да пажљиво бирајте своје тренере!
Фото: Unsplash/Nathan Dumlao Имајући ово у виду, ваља напоменути да псотоје и две врсте персоналних тренера када је у питању физички изглед. Они „напуцани“, и они „здрави“. Разлика у томе јесте да су набилдовани персонални тренери, стекли поверење клијената својим изгледом, док су клијенти код тренера просечних изгледа, ту због његовог знања. Наравно постоје и тренери са комбинацијом ова два у Новом Саду и онио вероватно имају највише посла.
У суштини по чему их можете препознати? Ако не по мишићима, онда само обратите пажњу ко вас посматра док радите мртво дизање и чичањ и препознаћете их. Што је коцкарима рулет, то су персоналним тренерима, ове две вежбе. Просто не могу да одоле и погледају вашу форму код извођења ових вежби, што вас може спасити уколико их не радите правилно.
„Исправи леђа“ је синтагма коју су фитнес инструктори изрекли више пута од било које друге. Свако неправилно извршавање вежби их дубоко погађа и иритира, тако да ће вам готово сигурно скренути пажњу. Воле када их се пита за савете, али не претерујте, јер ћете се ускоро наћи у ситуацији да вас тренира, а то се већ плаћа.
Атлете Фото: Unsplash/Edgar Chaparro Они ликови што вас највише нервирају у теретани, не својим понашањем, него ултра ниским процентом масти. На бенчу не дижу више од 90 кг, али опет би сви желели да изгледају попут њих. Раде вежбе махом за експлозивност, али их је генетика али и спортска позадина наградила „боговским изгледом“. Такође су мобилни, те су идеал сваког наставника физичког, јер осим изгледа имају и изврсне атлетске способности. Немојте се никада упоређивати са овим људима, јер осим ако припадате у тих 2% људи, никада нећете изгледати слично.
Избацивачи Викендом их виђате испред Музеја, Ђардина, Верига… а преко ранде недеље како избнацују 150 килограма из бенча. Снага је неупитна код ових момака, који се и у теретани понашају као алфа мужијаци. Међутим када их упитате да ураде серију згибова, ту настаје проблем. Као изговор ћете често чути да су „згибови небитна вежба“, међутим просто имају превише кила, а у најчешћим случајевима и сваки мишић горњег тела им је упаљен.
Фото: Pixabay/victorious_fit Ретко тренирају ноге, или готово никада, те су им колена скроз уништена, а покрети крути. Импозантан изглед није фер замена за бол који осећају сваког дана у телу, а и који ће их у старости довести до великог проблема. Ипак „маса је мама“ је идеологија којом се воде припадници ове категорије, те неће прихватити никакве савете од „слабића“. Кардио им представља вежбање са бучицама, истежу се само када везују пертле. Пију све врсте суплемената, куну се у креатин, а без кофеина не могу преживети дан.
Стероидаши Веома осетљива тема, поготово за Новосађане, јесте коришћење стеродида. Не због законских или здравствених препреки, већ због „пречице“ у свету фитнеса. Није тешко проценити да је неко користи хемију, али исто тако лако можете оптужити неког за узимање стероида и погрешити. Углавном они се по својој мускулатури разликују од осталих вежбача, али и по свом мирису.
Фото: Unsplash/
Alora Griffiths Уколико не обраћају додатну пажњу на хигијену, могу да постану најомраженији чланови теретане, будући да се повећањем тестостерона у телу јавља и повећано знојање.
Можете их препознати по израженим венама, већина је ћелава и наравно без мајице или у мајици без рукава, пошто им је „вруће“ у теретани.
Маторци Стереотип да само млади иде у теретану, је потпуно разбијен у Новом Саду. Готово је у свакој новосадској теретани уписан један члан који припада овој категорији. Нажалост сви који су навршили 40 година ћивота припадају овој групи у теретани, иако се током свакодневнице сматрају људима у „најбољим годинама“ .
Фото: Unsplash/Andrew Valdivia Осим по годинама, њих можете препознати и по обавезном пешкирићу који носе са собом и који им је заштитни знак. Он им првенствено служи да обележе своју територију, то јесте да га оставе на машини на којој тренутно вежбају. Разумљиво не дижу претешке килаже и већински раде вежбе за мобилност. Половину времена на тренингу проведу у истезању. Велики су критичари „избацивача“ и „стероидаша“.
Клинци Иако, доктори и физијатри то не препоручују и малолетмници су све чешћи вежбачи у теретанама. Неки „билдање“ схвате преозбиљно па у већини случајева остану 1,60м висине, док други дођу ту да би потрошили време и играју се са друштвом. Углавном пронађу неке лопте у теретани, са којима играју фудбал у делу за истезање. Умеју да остану и по неколико сати, те их запослени у теретани често опомињу.
Тегове и бучице ретко враћају на место, али готово никад не заузимају олимпијске шипке. Обично неправилно раде већину вежби, а многи се стиде да питају старије вежбаче.
Tipovi žena u novosadskim teretanama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Типови вежбача у новосадским теретанама се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.