Конрад: Надамо се да ће Србија бити на самиту ЕУ-Западни Балкан у Тирани

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Dec.2022, 13:07

Конрад: Надамо се да ће Србија бити на самиту ЕУ-Западни Балкан у Тирани

Амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад оценила је данас да Европска унија, у контексту рата у Украјини, треба да размишља о новим глобалним партнерствима с Азијом, Африком и Латинском Америком. Да је потребно да се Европа и прошири и реформише. Фото. Танјуг/Милош Миливојевић “Западни >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Балкан ћемо и даље подржавати на њиховом путу ка Европској унији. У којој ће можда бити и 36 земаља, то свакако јесте изазов за нас”, рекла је Конрад на конференцији “Последице рата у Украјини на безбедносну архитектуру у југоисточној Европи” у Београду.
Она је додала да се тим поводом води дискусија унутар Европска уније. Када је реч о западном Балкану, истиче да је важно да се решавају конфликти који постоје.
“Такви конфликти увек стварају зависности од трећих страна који могу да буду врло непријатни. Због тога је значајно да постоји заједничка сарадња ЕУ и западног Балкана. Предстоји нам самит у Тирани, надамо се да ће и српска влада тамо бити представљена”, рекла је Конрад.
Она се осврнула и на формирање Европске геополитичке заједнице. Оцењујући да је то важна платформа на којој се води дијалог на високом нивоу.
“Дијалог јесте важан елемент безбедности унутар Европске уније. Морамо да размишљамо и о новим глобалним партнерствима са Азијом, Африком, Латинском Америком како би Унија геополитички могла да расте”, рекла је Конрад.
Конрад је рекла и да Немачка жели отворени дијалог са Србијом. Да је у реду да се две земље не слажу по свим питањима, али је, како је истакла, важно остати у дијалогу.
Bilčik: Budućnost Srbije u EU moguća i ostvariva, ali uz usklađivanje

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Конрад: Надамо се да ће Србија бити на самиту ЕУ-Западни Балкан у Тирани се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.