Од градске стрељане до културне станице – дворац Еђшег (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Dec.2022, 13:14

Од градске стрељане до културне станице – дворац Еђшег (ФОТО/ВИДЕО)

Зграда старе стрељане  саграђена је 1890. године по пројекту  Ђерђа Молнара, поводом прославе стогодишњице Новосадског стрељачког удружења, најстарије грађанске организације у Новом Саду, основаног 1790. године.
Назив „Еђшег“ добио је после Другог светског рата, јер је  у њему било седиште Спортског клуба „Јединство“, на мађарском Егисег.
Објекат је обликован и декорисан у стилу историцизма. Партерна зграда има сложену основу, површина дворца износи око 435 м2 и има разуђено кровиште са трапезастим куполама. Над главним улазом доминира кула квадратног пресека.
Фото: Градске инфо У објекту постоји једна велика сала и две мање, а користиле су се за различите намене, најчешће за балове. Велика репрезентативна сала је богато декорисана гипсаном пластиком и сликаним композицијама. На плафону су осликане четири сцене, са мотивима из лова.
На велику жалост, овај репрезентативни објекат је након Другог светског рата и национализације, потпуно замемарен, до те мере, да је крајем 20. века био потпуно девастиран и неупотребљив. За споменик културе објекат је проглашен 2007. године.
Први прави конзерваторски радови и радови на санацији дворца Еђшег изведени су у периоду од септембра 2010. до јуна 2012. године, средствима Града Новог Сада.
Таваница објекта је била у толико лошем стању, да се пре било каквих конзерваторских радова, најпре она морала санирати. Фото: Градске инфо Комплексни радови на обнови таванице могу се поделити на основне групе: општи радови, сликарство, молерска декорација, гипс пластика. Том приликом замењене су лоше дасаке испод малтера, извршена је консолидација нестабилних партија, а замењени су и поједини делови малтера који је услед дејства влаге и чађи потпуно изгубио везивна .
Што се тиче поменутих слика на плафону, оне су прво фиксиране, затим су консолидоване везе са подлогом и на крају ретуширане.
Осим основних рестаураторских радова и реконструкције оригиналних елемената, објекат је осавремењен по стандардима модерне градње. Фото: Градске инфо Уграђено је подно грејање, климатизација и проветравање, функционално и декоративно осветљење објекта, озвучење простора и систем за дојаву пожара и крађе.
Оно по чему се посебно истиче овај објекат је примена обновљивих извора енергије. Наиме, у дворишту зграде су постављене геотермалне сонде, које омогућавају акумулацију топлотне енергије земље, а која се даљом прерадом у систему користи за потребе објекта.
Данас дворац Еђшег ради као Културна станица, доступна за различите културно-уметничке садржаје. У години када Нови Сад слави титулу Европске престонице културе, Еђшег слави десет година од препорода и стављања на поновно располагање Новосађанима.
Priča o Palati Vatikan u Novom Sadu (VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Од градске стрељане до културне станице – дворац Еђшег (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.