Борељ: Нико, никад и нигде не треба да користи хемијско оружје

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Nov.2022, 19:23

Борељ: Нико, никад и нигде не треба да користи хемијско оружје

Поводом Дана сећања на све жртве хемијског рата високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ је данас изјавио да нико не би требало да користи хемијско оружје, било где, било када и ни под којим околностима. Фото: Танјуг/AP/Kenzo Tribouillard Пре 25 година је ступила на снагу Конвенција >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << о хемијском оружју са циљем да се заувек стане на крај и елиминише хемијско оружје.
Од 1997. године, преко 99 одсто пријављених залиха хемијског оружја је проверено уништено. Ипак, хемијско оружје остаје једна од најозбиљнијих претњи међународном миру и безбедности.
“Упркос постигнутом напретку и даље смо сведоци ужасних последица овог гнусног оружја. У Сирији је изазвало стотине жртава, укључујући и децу. У августу 2020. године војни агенс Новичок је коришћен у покушају атентата на руског опозиционог политичара Алексеја Наваљног на територији Руске Федерације. Хемијско оружје је такође коришћено у Малезији 2017. године за атентат на полубрата Ким Јеунг-Он-а Ким Јеунг-Нам-а, а у Великој Британији 2018. године у покушају напада на Сергеја и Јулију Скрипаљ, који је резултирао смрћу британског држављанина”, изјавио је Борељ.
ЕУ подсећа такође “да је употреба хемијског оружја кршење међународног права и да може представљати ратне злочине и злочине против човечности“.
„Одговорни морају и биће позвани на одговорност. Наставићемо да се боримо против некажњивости и да радимо на потпуној одговорности за одговорне на националном и међународном нивоу”, поручује ЕУ.
У оквиру свог режима рестриктивних мера посвећених борби против ширења и употребе хемијског оружја и његових претходника, ЕУ је увела рестриктивне мере за Русију у вези са нападом у Солсберију 2018. године и тровањем Наваљног 2020. године.
Што се тиче Сирије, ЕУ је увела рестриктивне мере за одговорне за развој и употребу хемијског оружја, посебно за три напада из 2013. године, 2017. године и 2018. године.
Zaharova: NATO potvrdio da ne želi mirno rešenje u Ukrajini

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Борељ: Нико, никад и нигде не треба да користи хемијско оружје се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.