Заборавили сте да попијете лек? Ево када можете да узмете следећу дозу

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Nov.2022, 11:01

Заборавили сте да попијете лек? Ево када можете да узмете следећу дозу

Правилно узимање лекова помаже у спречавању бројних здравствених проблема. Ипак, чак и уз свете лекара и етикете лекова, пропуштање дозе је честа појава. Фото: Pexels/jeshootscom У зависности од врсте лека и здравственог стања, пропуштање дозе може и не мора да изазове нежељену реакцију.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Понекад се чини да прескочене дозе не изазивају очигледне проблеме, али многи лекови неће имати своју намену ако их не узимате када и како би требало.
Шта ако не узмете лек када је требало? Када се пропусти доза, корективни ток зависи од врсте лека који пацијент узима. Неки лекови ће можда морати да се узимају чим грешка постане очигледна.
Други лекови се могу узимати у предвиђеној дози након пропуштене дозе. Генерално, пацијенти могу узети пропуштену дозу ако је рецепт пропуштен мање од два сата.
Шта учинити када је прошло више од два сата након пропуштене дозе? У ретким случајевима, пацијенти могу пропустити дозу за више од два сата. Ако се лек узима више од 3 пута дневно, пилула се може прескочити до следеће дозе. Ако се лек узима једном или два пута дневно, доза се може узети ако следећа доза није наредних неколико сати.
Без обзира на врсту лека, постоје ефикасне методе за одржавање стабилног и ефикасног распореда лекова. Пацијенти могу узимати лекове у исто време сваког дана како би развили рутину. Ако је могуће, било би добро да лек узимате уз дневну рутину као што је време оброка, иако неки лекови захтевају празан стомак.
Šta je „tegla sreće“? : Jednostavan način da poboljšate raspoloženje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Заборавили сте да попијете лек? Ево када можете да узмете следећу дозу се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.