Шта значе хладне руке?

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Nov.2022, 19:35

Шта значе хладне руке?

Људи често имају проблем са хладним рукама, посебно када је напољу мало хладније. У неким случајевима, хладне руке ће само значити да тело покушава да одржи нормалну телесну температуру, док ће у другим случајевима хладне руке бити знак одређеног стања или болести. Пре свега, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << може се радити о проблемима са циркулацијом. Фото: Pixabay/MariaGodfrida Зашто се хладе руке? Нормално је да имате хладне руке с времена на време, посебно када је напољу хладније. Међутим, када је ово стање често или када се промени и боја коже или када не можете да се загрејете након што сте прешли са хладног на топло место, можда је реч о болести која ограничава проток крви у рукама. Симптоми повезани са хладним рукама и изазивањем болести и стања укључују хладна стопала, промену боје коже на рукама у жуту, црвену или безбојну, пецкање у рукама или стопалима, промрзлине или тврду кожу.
Шта узрокује хладне руке? Хладне руке могу бити узроковане болестима као што су анемија, дијабетес, лупус, Раинаудова болест или болести циркулације.
Раинаудова болест Ово је заправо веома чест поремећај који утиче на артерије које преносе крв из срца у друге делове тела. Постоји привремена констрикција или сужавање крвних судова, а проток крви је ограничен. Погађени су прсти на рукама и ногама. Такође, неки људи који имају аутоимуну болест лупус могу такође имати Рејноову болест.
Анемија Са анемијом, особа има мање функционалних и здравих црвених крвних зрнаца, што може довести до недостатка гвожђа. Када тело нема довољно гвожђа, нема довољно хемоглобина, па кисеоник теже стиже до плућа и других делова тела, што доводи до хладних руку.
Дијабетес Слаба циркулација, као и сужавање артерија, због чега често можете да осетите хладноћу у рукама или стопалима, такође су симптоми дијабетеса. Неколико других ствари које могу изазвати хладне руке су: – недостатак витамина Б-12 који узрокује неуролошке симптоме као што су пецкање у рукама и стопалима или осећај хладноће у овим деловима тела – пушење – стрес – старење, односно код старих људи тело теже контролише телесну температуру.
Када треба да посетите доктора? Када су вам руке увек хладне или када такође приметите промену боје коже или хладноћу у ногама, требало би да посетите лекара. Да би се открио прави узрок проблема биће потребно урадити неколико различитих тестова, од узимања крви до испитивања функционисања нерава и проводљивости крвних судова. Једнако тако, сам третман ће зависити од стања или болести, а понекад ће једноставно бити потребно променити навике као што су увођење вежбања, престанак пушења, смањење стреса или узимање одређених суплемената.
Закључак: Дакле, хладне руке могу бити нормална појава, али могу бити и знак одређене болести или стања. Када приметите промене на кожи, пецкање или бол заједно са хладним рукама, време је да посетите лекара.
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта значе хладне руке? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.