Шта је била Париска комуна и зашто је заслужила улицу у Новом Саду?

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Nov.2022, 16:00

Шта је била Париска комуна и зашто је заслужила улицу у Новом Саду?

Сигурно сте некада чули да неко живи у „ПК“, или у Улици Париске комуне, али ко су били људи по којима је та улица добила име? Фото: Wikimedia Commons Прича о Париској комуни почиње 1870. и 1871. године. Француска је водила рат против Пруске, а након пораза 2. септембра у бици код Седана >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << заробљен је цар Наполеон Трећи. У Паризу је та вест дочекана бурно, грађани су поново почели да се буне и прогласили су републику, а укинули царство.
Основана су нова државна тела, а Национална гарда сачињена претежно од радника бунила се против привремене владе коју је чинила буржоазија.
Важно је рећи да су Пруси дошли до Париза, али нису продрли у град, већ су склопили примирје са Националном гардом и остали изван града.
Фото: Wikimedia Commons Влада се налазила ван Париза, у Версају, одакле је њен председник Адолф Тјер командовао да се „отме“ артиљерија Националној гарди која се налазила на брду Монмартр.
Војска није успела да то учини, штавише, спријатељила се са члановим Националне гарде, а онда су их опколили ненаоружани суграђани. Онда се тог 18. марта догодила несвакидашња ситуација.
Генерал Клод Мартин Лекомт је поново издао наређење, овога пута да се пуца у ненаоружане цивиле, али на његово изненађење, војска је одбила.
Генерал је покушао да их натера, а то је било и последње што је учинио – убрзо је бачен са свог коња, приведен и стрељан. Фото: Wikimedia Commons Неколико дана касније, 28. марта, изабрана је Комуна, а Национална гарда проглашена једином оружаном силом у граду. Комуна је била одраз „власти народа“, уједно законодовано, радно и извршно државно тело.
Које промене је Комуна донела у Париз? Увдедена је изборност и смењивост свих судија и градских одборника Плате чиновника изједначене су са радничким У неким деловима Париза школски прибор дељен је бесплатно, као и одећа и храна за ђаке Одвојене су држава и црква Укинута је и спаљена гиљотина Укинут је ноћни рад у пекарама Укинуто је регрутовање за војску „Обичан радни народ“ преузео је јавни сектор и наизглед учинио то веома ефикасно.
Ипак, све то није дуго трајало. Фото: Wikimedia Commons/Daudenarde, Louis-Josée-Amédée Поменути Адолф Пјер, потписао је 10. маја мировни уговор са Прусима као представник владе у Версају.
Пруси су тим споразумом пустили заробљенике, који су поново били на располагању Тјеру и Версајцима. Они су већ 21. маја ушли у Париз и кренули у оружану борбу против Комуне и Националне гарде.
Њихова војна моћ била је превелика и брзо су Националну гарду оборили на колена, а у тој ситуацији нису показали милост.
Људи су убијани из митраљеза, а неки су у току ноћи буђени са наредбом да сами себи ископају гроб, након чега би били убијени и бачени у исти. Убијено је око 30.000 мушкараца, а заробљеници су натерани да марширају од Версаја до Саторија.
Чак је и српска јавност имала прилику да својевремено чита о дешавањима у Паризу. Фото: Wikimedia Commons Светозар Марковић, српски писац, публициста и новинар, издавао је управо у годинама тих догађаја (1871-1872) лист „Раденик“, у ком је српску јавност обавештавао о новој револуцији у Француској.
У Србији овај догађај остаје забележен на плавим таблама улица, од којих је једна и у новосадској четврти Банатић.
Mnogi znaju ulicu, ali ne i čoveka – ko je bio Vasa Stajić?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта је била Париска комуна и зашто је заслужила улицу у Новом Саду? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.