Овулација: Шта је то, како је најлакше препознати?

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Nov.2022, 15:01

Овулација: Шта је то, како је најлакше препознати?

Овулација је процес у коме се зрела јајна ћелија ослобађа из јајника. Јавља се отприлике 14. дана циклуса, а у време овулације шансе за трудноћу су веће. Код неких жена овулација се може манифестовати болом или пражњењем, док ће код других, из одређених разлога, изостати. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pixabay/silviarita Шта је овулација? Код жена које имају редован циклус, овулација се јавља сваког месеца. У ово доба месеца, зрела јајна ћелија се ослобађа из једног јајника. Након што се ослободи, јаје се креће низ јајовод и остаје тамо до 24 сата, где се затим може оплодити.
Иако јајна ћелија живи само 24 сата, сперматозоида може да преживи у материци три до пет дана, тако да трудноћа може наступити и након односа који се догодио око пет дана пре овулације и један дан после овулације. Након овулације, ниво хормона прогестерона се повећава, што помаже у припреми материце за трудноћу. У време овулације постоји највећа шанса за трудноћу. Када менструални циклус траје 28 дана, овулација се јавља од 12. до 14. дана пре почетка нове менструације. Код жена које немају редован циклус који траје 28 дана, овулација може да наступи пре или касније, а то се може пратити бројним апликацијама које нуде менструалне календаре помоћу којих се може пратити стање и потом израчунати када је овулација.
Како препознати овулацију? Поред календара, неке жене ће моћи да препознају овулацију и по симптомима као што су провидан, растегљив исцедак који понекад може бити браон, док неке могу осетити слабији или јачи бол у пределу јајника, осетљивост дојки, појачану жељу за сексом или надутост. Слично, током ових дана може доћи до благо повишене базалне температуре. Базална температура се мери сваког јутра после најмање четири или више сати сна, а током овулације ова температура ће порасти за пола степена. Међутим, важно је да je пратите неколико месеци како бисте знали које су вредности нормалне, а које повишене. У одређивању овулације могу помоћи и тестови за одређивање овулације, као што су траке на које треба да уринирате или тест пљувачке. Важно је напоменути да неће све жене имати ове симптоме током овулације, док неке могу имати само један симптом. Међутим, ако су болови који се јављају током овулације интензиван и неподношљив, неопходна је посета гинекологу јер може бити реч о стањима као што су ендометриоза или полно преносиве болести.
Неправилна овулација Жене које немају редован менструални циклус неће овулирати сваког месеца или неће овулирати како би требало. Овулација се може десити дан пре или после очекиване, на шта утиче стрес или промена у исхрани као што је исхрана. Једнако, промене у хормонима, дојење, поремећаји штитне жлезде или синдром полицистичних јајника могу утицати на неправилност овулације или њено потпуно одсуство. Такође, жене које узимају контрацепцијске пилуле или друге хормонске контрацептиве не овулирају.
Закључак Овулација је нормалан део менструалног циклуса код жена, где су шансе за трудноћу највеће. Када је овај циклус редован, овулација се јавља између 12. и 14. дана пре почетка нове менструације. Може се препознати по неколико симптома, али подједнако, у неким случајевима може и изостати.
Hašimoto: Sve što treba da znate o ovom autoimunom oboljenju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Овулација: Шта је то, како је најлакше препознати? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.